Átadták Németországban a Debrecenben is beruházó akkumulátorgyártó első európai gyárát

2023. január 26. 13:12

A németek elégedettek, a gyár szerintük fontos hozzájárulás a környezetileg fenntartható mobilitáshoz, közben a magyar ellenzék minden erejével támadja a hazai beruházást.

2023. január 26. 13:12
null

Átadták csütörtökön a németországi Arnstadtban a Debrecenben is beruházó CATL kínai akkumulátorgyártó társaság első európai üzemét. A volt NDK területén fekvő Türingia tartományban 1,8 milliárd eurós beruházással épített gyár éves termelési kapacitása 14 gigawatt, ami nagyjából 350 ezer elektromos meghajtású személyautónak elegendő akkumulátort jelent. Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök a CATL Debrecenbe tervezett jóval nagyobb kapacitású üzemével kapcsolatban az ünnepségen a közmédiának elmondta: a kereslet várható lendületes növekedése alapján nagyon helyesnek tartja, hogy

és még nagyobb beruházást hajt végre.       

Mindez nem „versengés egymással, hanem erősödés együtt” – hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve: a CATL arnstadti gyárát úgy építették meg, hogy „nem történhet vegyi szennyeződés” a környezetében. Bodo Ramelow a termelés beindítására szervezett ünnepségen elmondott beszédében is kiemelte, hogy a CATL elsőként Türingiát választotta Európában, és „következetes” lépés, hogy Magyarországon is gyárat épít.

Oroszország Ukrajna elleni támadása is megmutatta, hogy átalakul az energetika területe és minden korábbinál nagyobb tárolókapacitásra van szükség

– fejtette ki a szociáldemokratáktól (SPD) balra álló Die Linke (Baloldal) politikusa.     

Wolfgang Tiefensee gazdasági miniszter, az SPD politikusa aláhúzta, hogy a CATL és Türingia együttműködése „sikertörténet” és az együttműködés új módját képviseli a német-kínai gazdasági kapcsolatok történetében, hiszen nem egy nyugati technológia kínai alkalmazásáról szól, hanem éppen fordítva, kínai technológián alapuló termékeket gyártanak Arnstadtban, a kutatás-fejlesztési tevékenységet pedig együtt végzik majd.     

Anja Siegesmund környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa azt emelte ki, hogy a CATL gyára fontos hozzájárulás a környezetileg fenntartható mobilitáshoz,

és a beruházásához rekordidő alatt bonyolították le az engedélyezési eljárásokat. Az elsősorban német autógyártókat kiszolgáló üzemben teljes kapacitáson évente harmincmillió – másodpercenként két darab – lítium-ion akkumulátorcellát állítanak elő. Az első darabokat tavaly decemberben, röviddel karácsony előtt gyártották le. A sorozatgyártást fokozatosan indítják be. Az üzem nagyjából kétezer embernek ad munkát. 

Nyitókép: Mandiner archív

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovacsimre
2023. január 26. 19:15
A Debreceni és környéki lakosok joggal aggódnak a gyár miatt. Ez egy Gigantikus vegyipari gyár lesz sűrűn lakott övezetben, mezőgazdasági ingatlanok közepén. A német gyár 14GWh a Debreceni 100GWh kapacitású lesz. Debrecennek nincs folyója a gyár vízfogyasztása valóban jelentős. A széndioxid és károsanyag kibocsájtása is. Mielőtt a sajtó bármit leír, kérem olvassa el a publikus engedélyezési kérelmet és az abban lévő számokat, részeket idézzék. Első építési ütemben a gyár 40GWh teljesítményre kért engedélyt és ennek megfelelő számokkal számolt. "A telephely átlagos vízigénye 3 378 m3/nap, a csúcsvízigény 6 242 m3/nap. A felhasznált víz közel 85 %-a párolgási veszteségként a légkörbe távozik." "A közüzemi vízhálózatra történő csatlakozás az Ipari Centrum északkeleti, illetve délnyugati oldaláról, az önkormányzati utak irányából négy DN300-as települési ivóvíz vezetékkel történik. A telephely ellátását hurkolt vízellátó csőhálózat biztosítja." A kérelemben egyáltalán nem szerepel a szürke víznek a fogalma sem. Ezt 100%-ban a Debreceni vízmű biztosítja a kútjai terhére. A lakosság amiatt aggódik, hogy ha a gyár eléri majd a 100GWh teljesítményt, az így is óriási vízfogyasztás is duplázódni fog. A szükséges hőenergiát 10db. összesen 175 MW teljesítményű földgáz üzemű kazán biztosítja. Összehasonlítás képpen a Mátrai Erőműben a lignit mellett egy 66MW teljesítményű földgáz tüzelés van. Természetesen az áramfogyasztás is óriási lesz. "A villamos energia ellátás földkábeles nagyfeszültségű megtáplálással történik, épületen kívüli 132/22 kV-os alállomással, melyről két 22 kV-os leágazást létesítenek." A felhasználni tervezett oldószerek mennyisége is óriási. Szóval, a fenti adatok a 40GWh kapacitásról szólnak. A jó ég tudja mi lesz a vége ha eléri a gyár 100GWh kapacitást. Ha itt egy pici hiba is beüt, Debrecent és környékét evakuálni kell. Összességében nincs bajom az akkumulátor gyárakkal, ha ésszel csinálják, mint a németek. Arnstadt 27 ezres város Debrecen 201 000 lakosú város + az érintett 3-5 ezres falvak továbbá gondolom, hogy a gyár környékéről a németek nem aratnak búzát. A fentiek fényében a kommentelők közül ki venne házat a gyár 3km-es körzetében? Csak bátran mert sokan cserélnének ingatlant.
Ödenburger
2023. január 26. 14:30
Az avatáson díszvendég volt a magyar "zöld párt" képviselője, kabuli Szabó Tímea.
T. Péter
2023. január 26. 14:08
Nyilván semmi köze a környezetvédelemhez, de ha már cikket írunk a német CATL-ról, és odaírjuk, hogy a németek mennyire elégedettek, akkor talán meg lehetett volna említeni a cikkben azt is, hogy mindössze két hete 250 vámos és rendőr szállta meg az arnstadti üzemet. Ugyanis már az építkezés során és azóta is feketemunka, illegális tartózkodás és hamisított belépési okmányok gyanúja merült fel, hónapok óta titkos nyomozást folytattak. Annál is inkább illett volna megemlíteni, mert egyelőre a hírek szerint most már _nem találtak_ komolyabb visszaéléseket, tehát lehet, hogy rendeződött a helyzet, nyilván majd a végére többet fogunk tudni.
istvanpeter
2023. január 26. 14:07
Na jó, de nálunk nem a környezetvédelemről van szó, hanem az akut hatalmi téboly súlyos következményeiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!