„Hibáztunk” Oroszországgal kapcsolatban – véli a német szociáldemokraták vezetője

2022. október 19. 18:21

Lars Klingbeil Olaf Scholz kancellárral szakító megjegyzéseiben elismeri, hogy az SPD rosszul ítélte meg Oroszország szándékait és figyelmen kívül hagyta a keleti partnerek figyelmeztetéseit.

2022. október 19. 18:21
null

Lars Klingbeil egy kedd este tartott pártrendezvényen beszédében úgy fogalmazott, hogy gyökeres fordulatot hirdet a párt Oroszország-politikájában, ugyanis tavaly a választásra készített programjában még azt vallotta, hogy Európában csak Oroszországgal együtt és nem Oroszország ellenében lehet béke, biztonság és stabilitás.

– jelentette ki a politikus.

„Hiba volt”

A szociáldemokraták társelnöke elmondta, hogy pártja a hidegháború vége óta hibák egész sorozatát követte el és tévesen mérte fel a Kreml szándékait. Mint ismert, az SPD hagyományosan szoros kapcsolatot próbált mindig ápolni az aktuális orosz vezetéssel. 

– fogalmazott.

Klingbeil szerint a német szociáldemokraták ettől a meggyőződéstől áthatva nem vették észre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök másként viszonyul a múlthoz, manipulálja és eszközként használja a történelmet, méghozzá a belpolitikában az autokratikus konszolidáció, a külkapcsolatokban pedig a orosz nagyhatalmi politika kibontakoztatása érdekében.

Az első elemzői vélemények szerint fordulópontnak számító és a párt új irányvonalát megalapozó beszédében az SPD társelnöke külön hibaként említette, hogy Németország függővé tette magát az orosz energiaimporttól.

– szögezte le és úgy szólt, az is nagy hiba volt, hogy nem vették kellőképpen figyelembe közép-, és kelet-európai partnereik érdekeit és nézőpontját, ami súlyos mértékű bizalomvesztést okozott. Állítása szerint hosszabb távon is nehezen elképzelhető a német-orosz viszony rendezése.

(MTI)

Kapcsolódó

Merkel nem bánta meg, hogy az oroszoktól szerzett energiát
A volt német kancellár úgy fogalmazott, az ember mindig a saját idejében cselekszik. BŐVEBBEN...

A volt német kancellár úgy fogalmazott, az ember mindig a saját idejében cselekszik.

Nyitókép: Carsten Koall/AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XTRO
2022. október 19. 22:04
Vajon mitől világosodott meg az elméje..???
Kybon
2022. október 19. 21:24
"az SPD rosszul ítélte meg Oroszország szándékait" - és az SPD ezt a hagyományt továbbra is tartja.
zakar zoltán béla
2022. október 19. 21:08
Nap Ó Leon
luisbathhelena
2022. október 19. 20:03
Ilyen egyoldalú függőségnek nem szabad többé kialakulnia-kiabálják az amcsik seggéből....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!