Eldőlt: Rishi Sunak lesz a brit miniszterelnök

2022. október 24. 15:12

Penny Mordaunt visszalépett, így Rishi Sunak maradt az egyetlen jelölt a brit Konzervatív Párt vezetésére és ezzel együtt a brit miniszterelnökségre.

2022. október 24. 15:12
null

Hétfőn kora délután eldőlt: Penny Mordaunt visszalép a Konzervatív Párt vezetőjelölti versengéséből. Ez azt jelentette, hogy Rishi Sunak maradt az egyetlen jelölt a párt vezetésére. A brit parlamentben kormányzó többséget alkotó toryk esetében ez azt jelenti, hogy Sunak lesz a párt által adott miniszterelnök is.

Sunak indiai származású, hindu szülők gyermekeként született Nagy-Britanniában. Magániskolák és oxfordi egyetemi tanulmányok elvégzése után a pénzügyi szférában helyezkedett el. Az Infosys nevű indiai informatikai óriáscég tulajdonosának lányát vette el:

a házaspár több száz milllió fontnyi vagyonnal rendelkezik.

Rishi Sunak pénzügyminiszteri tisztséget töltött be Boris Johnson kormányában. Nyáron Johnson bukása előtt lemondott tisztségéről.

A nyár végi konzervatív pártvezetői versengésben végül Liz Truss és közte dőlt el a verseny: a párttagság többsége akkor Truss mellett döntött. A kampány során

Sunak kritizálta Truss szerinte megalapozatlan és veszélyekkel járó adócsökkentési programját,

ami aztán valóban gyorsan a brit gazdaságpolitika összeomlásához és Liz Truss ellehetetlenüléséhez vezetett.

Truss lemondása után a napokban Boris Johnson jelezte, hogy nem indul el újra a vezetésért, a bejelentkező Penny Mordaunt pedig visszalépett. Így Rishi Sunak léphet elő pártvezetővé és kormányfővé: az első indiai származású, hindu vallású vezetője lehet Nagy-Britanniának.

A kormányfőjelöltségét meghirdető üzenetben Sunak úgy fogalmazott:

„Az Egyesült Királyság nagyszerű ország, de mély gazdasági válsággal kell szembenéznünk. Pártunk döntése meghatározza, hogy a britek új nemzedékének több lehetősége lesz-e, mint az előzőnek. Ezért indulok most, hogy az ön új miniszterelnöke és a Konzervatív Párt vezetője legyek, hogy teljesítsek az ország számára.

Szolgáltam a pénzügyminiszterükként, segítettem a gazdaság kormányzását a legnehezebb időkben. A mostani kihívásaink még nagyobbak. De a lehetőségek – ha jó döntést hozunk – még nagyszerűbbek.

Megvannak az eddigi teljesítményem bizonyítékai, megvan a világos tervem a legnagyobb problémáink megoldására, és megvalósítom a 2019-es kiáltvány ígéreteit. Integritás, professzionalizmus és elszámoltathatóság lesz a kormányzatom minden szintjén. Minden nap dolgozni fogok, hogy a dolgok el legyenek intézve.

A lehetőséget kérem önöktől, hogy segítsek megoldani a problémáinkat. Hogy a pártunkat és az országot a következő választás felé vezessem, önbizalommal, erős meggyőződéssel – készen állva az új vezetésre.”

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. október 26. 11:00
Ricsi Sumák, a pénzügyes. Találó..:)
Mandolini
2022. október 26. 08:05
India visszavág. Jaj a legyőzötteknek.
pandalala
2022. október 24. 17:56
Remek. Indiai miniszterelnök, pakisztáni főpolgármester, s gondolom egy zulu lesz nemsokára a brit külügyminiszter .. :-)
civilvilmos
2022. október 24. 17:41
Felértékelődik a királyság. Az egyetlen angol a londoni elitben a király.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!