Karate konzervatív: Dominic Raab lehet Nagy-Britannia új miniszterelnöke?

2022. július 07. 15:05

Nagypályás jogászból lett konzervatív politikus; feketeöves karatés, aki „csak a királynő és a felesége előtt hajlandó letérdelni”; egy Boris Johnsonnál szürkébb eminenciás, aki mégis átveheti bohó elődjétől Nagy-Britannia miniszterelnöki tisztségét. Portrénk!

2022. július 07. 15:05
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitókép: Raab és Johnson a brit parlamentben (JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP)

 

„Csak a királynő és a leendő feleségem előtt voltam hajlandó letérdelni, amikor megkértem a kezét” – fogalmazott Dominic Raab egy rádióadásban 2020-ban, amikor épp a tetőfokára hágott a Black Lives Matter-őrület. Az ellenzék persze nekiesett az akkor épp külügyminiszterként dolgozó Raabnak, aki erre gyorsan támogatásáról biztosította a BLM-et – de azért felsejlett valami karakter a technokrata politikusi álarc mögött. Ahogy akkor is, amikor a feministákkal ütközött meg, kifejtve, hogy „egyes feministák ellenszenves bigottak”, illetve a férfiak védelmére is mert kelni, arról beszélve, hogy „a férfiaknak a bölcsőtől a sírig kemény az életük, több órát dolgoznak, hamarabb halnak, de mégis később mennek nyugdíjba, mint a nők”. 

Dominic Raab

magasról érkezett a politika világába,

nagymenő jogász volt a londoni City-ben, mielőtt átnyergelt volna a közéletbe. Édesapja még gyerekként jött át családjával Csehszlovákiából Nagy-Britanniába 1938-ban – zsidókként ugyanis nem érezték biztonságban magukat a terjeszkedő náci uralom alatt. 

Az 1974-ben született Dominicot már édesanyja anglikán vallása szerint nevelték, és szokásos angol középosztálybeli gyerekkor és ifjúkor várt rá: az amershami Challoner's magániskolába járt, ahol korábban Roger Moore is tanult; majd Oxfordban a Lady Margaret Hallban volt hallgató, később a cambridge-i Jesus College-ben folytatta tanulmányait, miközben saját bevallása szerint rengeteget karatézott. 

Végül kiváló eredményekkel végzett jogászként, s annak rendje és módja szerint a londoni City jogászvilágába indult, ügyvédként és jogtanácsosként emelkedve a ranglétrán, s közben feleségül vett egy brazil üzletasszonyt, két gyermekükkel berendezkedve egy angol vidéki kúriában.

A feltörekvő jogász sokat foglalkozott nemzetközi joggal, civil szervezetekkel és az uniós jogalkotással is. Raab aztán a brit Külügyminisztérium szolgálatába állt, 2010-ben pedig – biztosra menve – egy stabilan konzervatív London melletti választókerületben indult tory jelöltként, s meg is választották őt. 

Dominic Raab politikai karrierje végigkísérte a toryk 2010 óta tartó, meglehetősen hektikus kormányzását.

Aktívan részt vett a 2010-es évek első felének vitáiban, támogatta az emberi jogi sérelmeket okozó külföldi személyek kitiltását és vagyonuk befagyasztását Nagy-Britanniában; és kezdeményezte a több mint egy évre elítélt, bevándorló hátterű bűnözők deportálását az országból – ez utóbbit végül nem fogadta el a brit parlament. 

Miután a 2015-ös választáson ismét győzött, David Cameron miniszterelnök alminiszterré nevezte ki őt az Igazságügyi Minisztériumban, Michael Gove mellé. Új státusában az emberi jogi kérdésekért felelt – és eközben elkötelezte magát a Brexitet támogató konzervatív tábor mellett.

Raab a Theresa May által kiírt, toryk számára szerencsétlenül alakuló 2017-es választáson (ahol a konzervatívok elveszítették addigi többségüket) is megnyerte körzetét, és sikerrel járt a Johnson-féle 2019-es választáson is. 

Eközben Raab már különböző kormányzati pozíciókat töltött be, és az utóbbi hónapokban immár politikusi karrierjének (eddigi) csúcsain jár:

jelenleg ő Nagy-Britannia lordkancellárja és egyben miniszterelnök-helyettese is

– tehát gyakorlatilag Boris Johnson mellett ő a hatalom második számú birtokosa.

S könnyen lehet, hogy hamarosan innen is előléphet. A legesélyesebb jelöltek között tartják számon Boris Johnson utódlására, és Johnson szerdai lemondásáig bezárólag számos helyről üzenték vagy utaltak arra illetékesek: Raab kellene, hogy kövesse Johnsont a hatalomban. Egyébként ő volt az is, aki Boris Johnson súlyos covid-betegsége idején előlépett az ország vezetőjévé.

Kérdés, milyen szerep vár most Raabra: esetleg a Nagy-Britanniában szokatlan ideiglenes miniszterelnökség – ha Johnsont gyors távozásra kényszerítik a pártban –; vagy pedig hosszabb távon is ő lehet az, aki David Cameron, Theresa May és Boris Johnson után tovább viszi a konzervatív kormányzást a szigetországban.

A legrosszabb esetben viszont – ahogy azt Cameron és May távozása után is láthattuk – előkerülnek a brit konzervatívok legféltettebb kincsei: a hosszú kések, amikkel előszeretettel „mészárolják” egymást zárt ajtók mögött és a nyilvánosság előtt egyaránt, amikor épp utódlási harc van a napirenden.

Raabnak mindenesetre jó ütőkártyái lehetnek az előtte álló játszmákban,

olyan figurákkal mérkőzve, mint a kemény háborús héja Ben Wallace védelmi miniszter, vagy az indiai származású, dúsgazdag Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter.

De hogy Raabtól várhat-e majd Nagy-Britannia és a világ karakteresen konzervatív kormányzást a 12 éve hatalomban lévő, névleg tory párt élén, igencsak kérdéses. 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
extraterrestrial
2022. július 07. 20:03
Fekete-Győr név(?)rokona
barany
2022. július 07. 18:38
Raab német név. Egyik volt osztrák kancellárt is így hívták. A Dominic sem echte angol név.
korona.2.0
2022. július 07. 17:59
Ennek a megválasztása újabb bukta lesz az ország számra. A zsidók nem értenek a politikához és nem kitartóak, a titkaikat hamar feladják, elárulják. Bár azt hinnénk, hogy ők összetartóak, de ez nem így van, ők csak összezárnak, ha a pénzről van szó. Szomorú népesség ez. Olyan az egész európai politika a sok nővel megtömve, mint az az álvány, amelyik elkezdett nyikorogni. Összeomlás előtt áll. Egyre több milliárdos lesz, de ezerszer több szegény. A népeket, embereket VEZETNI TUDNI KELL. Erős vezetés nélkül rendetlenség majd káosz alakul ki. Romló erkölcsök, romló gazdaság. Akik most elszegényednek, soha nem fognak gazdagabbak lenni. A sikeres gazdaságot fehér, keresztényi férfiak tudják megteremteni és azt fenntartani. A női erkölcstelenség terjedését meg kell állítani.
Sany Xepi
2022. július 07. 17:30
Anglia több éve jelentéktelen és alapból hülye figurákat tol be a politikába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!