Janez Jansa: Kilátásba kell helyezni Ukrajna teljes jogú EU-tagságát

2022. február 24. 21:45

Az Európai Uniónak (EU) kilátásba kell helyeznie Ukrajna mielőbbi teljes jogú tagságát – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

2022. február 24. 21:45
null

Kiemelte: a történelem sokszor bebizonyította már, hogy ott, ahol nem bővül az EU, valaki más fog terjeszkedni. „Most bátor döntésre van szükség” – fűzte hozzá. A gyors tagság reménye, amelyet az EU kínálhat Ukrajnának, Moldovának, Grúziának és a nyugat-balkáni országoknak, egy lehetséges, elérhető, reális politikai válasz, amelyre Európának és a világnak jelenleg szüksége van – mondta.    

Jansa szerint az Ukrajna elleni orosz támadás célja a kormány és az elnök leváltása, valamint egy oroszbarát bábkormány létrehozása.

A szlovén kormányfő erről beszélt Denisz Smihal ukrán miniszterelnöknek is csütörtökön reggel telefonon. A szlovén kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra utazott volna Ukrajnába, a találkozót azonban egyelőre elhalasztották. Jansa megjegyezte: függetlenül attól, mi fog történik az elkövetkező napokban Ukrajnában, az EU-ban és a NATO-ban még nem volt ilyen magas szintű elszántság a közös, agresszív akciókkal szembeni ellenállásra.    

Úgy vélte: nem csekélységek az Oroszországgal szemben már elfogadott, illetve készülő szankciók. „Oroszország nukleáris szuperhatalom és regionális katonai hatalom, de nem gazdasági hatalom” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a gazdasági szankciók szinte mindig mindkét oldalt érintik, de ezeknél a szankcióknál teljesen egyértelmű, hogy középtávon „Oroszország lesz a vesztese”.    

A megtorló és minden egyéb intézkedés az orosz vezetés „ésszerűtlen, fejetlen, agresszív politikája” ellen irányul, nem pedig az orosz nép ellen – fogalmazott. „Mindenki azt szeretné, ha az orosz nép olyan képviselőket választana a jövőben, akik nem veszélyeztetnek senkit” – húzta alá.    

A miniszterelnök közölte: Szlovénia területén nincs közvetlen katonai konfliktusveszély, de kibertámadásokra van esély.

Fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy egy ideig például nem lehet használni a mobiletelefonokat – mutatott rá. Jelezte továbbá, hogy az Ukrajnában tartózkodó szlovén állampolgárok biztonságban vannak, és kapcsolatban állnak a kijevi szlovén nagykövetséggel. „Egyelőre nincs arról információnk, hogy valaki eltűnt vagy megsérült volna” – mondta. Tömeges evakuálásra szerinte nem lesz szükség, de a menekültek befogadására felkészült Szlovénia.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben, köztük a fővárosban is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(MTI)

Fotó: Geert Vanden Wijngaert / POOL / AFP

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2022. február 27. 08:43
Lófütyit kell az ablakba helyezni. Ez az ukrajnai tagság egy elmebeteg ötlete, amit nem támogatni, hanem kezelni kell. Kezd egyre világosabb lenni, hogy az UK miért menekült a cxsődhalomtól, amit az EU-nak hívnak.
Frutti
2022. február 25. 09:14
Elérkezett a bizonyítás ideje. Minden politikus bizonyít az orosz-ukrán háborúhoz viszonyulásával. Egyesek nagyhatalmi, mások egyéb, látható, vagy láthatatlan érdekeik mentén alakítják ki álláspontjaikat. Márki Zay Péter jelölt álláspontja azonban megkülönböztetett figyelmet érdemel. Márki lényegében alig pár hónapja került igazán látóterünkbe, - akkortól ismerhettük meg igazán. Megtudtuk róla, hogy buta, hogy labilis idegállapotú, hogy forrófejű, hogy szemtelen, hogy tiszteletlen, hogy Megváltó-tudatos, hogy szavai szektavezért idézőek, és hosszasan sorolhatnánk alkalmatlanságának jeleit. Nem sorolom, helyette a háborús helyzethez viszonyulásán gondolkodjunk el. Egy ember, aki percek alatt képes volna háborúba, halálba küldeni magyar fiatalokat, katonákat, - képes volna fegyvereket küldeni az ukránoknak csupán azért hogy a nyugati szándékoknak eleget tegyen. Márki kiszolgál, feltehetően áruló, a magyar nép árulója. Háborúba akarja sodorna a magyarokat. Ezt nem hagyhatjuk. Márkit le kell váltani, ha magától nem távozik a politikai közéletből. Megemlítendő, Orbán Viktor komoly politikai tapintattal, érzékkel, de határozottan kezeli a helyzetet. Orbán nem heveskedik, döntései megalapozottak.
HuCon1
2022. február 25. 08:41
Nem tartom jó ötletnek.
DoomGuy
2022. február 25. 06:52
Viktor, szerintem ideje cserélni a partnert a szlovéneknél. Ez hülye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!