Szlovénia szerint az EU-nak finanszíroznia kell a külső határok védelmét

2021. november 24. 21:50

Az Európai Uniónak finanszíroznia kell minden olyan intézkedést, amely megvédi a közösség külső határait, beleértve a kerítésépítést is – jelentette ki Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán Ljubljanában a Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

2021. november 24. 21:50
null

Jansa hangsúlyozta: a határokon felállított fizikai akadályok hatékonynak bizonyultak az illegális migráció és az erőszak megelőzésében, és felváltják az erőteljesebb módszerek alkalmazását. Megjegyezte: Szlovénia mint az EU Tanácsának soros elnöke, arra törekedett, hogy a migrációs válságban jelentős támogatást szerezzen Lengyelországnak.    

Szlovénia ismét közvetlen segítséget ajánlott fel Lengyelországnak, és szlovén rendőröket küld a határ védelmére

– mondta, hozzátéve: Varsó ugyanúgy kisegítette Szlovéniát, amikor neki kellett megvédenie a határait a migrációs hullámokkal szemben.    

Jansa gratulált Morawieckinek

Jansa gratulált Morawieckinek az elszántsághoz és a bátorsághoz, valamint ahhoz a diplomáciai tevékenységhez, amellyel – mint mondta – jóllehet átmenetileg, de megállították a lengyel határra nehezedő illegális migrációs hullámot. Az ukrán-lengyel határon kialakult helyzettel kapcsolatban kiemelte: „Osztozunk az aggodalmakban az orosz katonai erők jelenléte miatt Ukrajna határainál.” Ezeknek az erőknek a koncentrációja távol áll a „normális hadgyakorlatoktól” – tette hozzá.    

A szlovén kormányfő arra kérte az EU és a NATO vezetőit, „tartsák ezt szem előtt”, hogy ne történjen több olyan meglepetésszerű fejlemény, mint „a Krím orosz megszállása”. Egyben felelősségteljes magatartásra szólította fel Oroszországot is. Morawiecki elmondta: Szlovénia és Lengyelország közös álláspontot képvisel a biztonság terén. Hangsúlyozta a határvédelem fontosságát az országok szuverenitásának megőrzésében.

– húzta alá.   

A konfliktus soha nem jó megoldás

Elmondta, hogy ő mindenekelőtt arra törekszik, hogy megoldást találjon a feszültségek csökkentésére. Az eddigi intézkedések, köztük a migránsokat szállító repülőjáratok megszüntetése, meghozták az eredményüket, és némileg enyhítették a helyzetet – fogalmazott. A két kormányfő megvitatta a gázellátási válságot is, amely jelentős hatással van az EU-ban tapasztalható áremelkedésekre. Morawiecki szerint a válság

Egyetértettek abban, hogy a nyugat-balkáni országoknak egyértelmű jelzést kell kapniuk EU-tagságuk kilátásairól, hogy belátható, rövid időn belül csatlakozhassanak a blokkhoz. Jansa és Morawiecki emellett beszéltek a világjárványról is, valamint annak megfékezésére és az oltási arány növelésére tett intézkedésekről.

(MTI)

Fotó: Jure Makovec / AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 25. 09:57
Az EU védelmet nem finanszíroz, befogadást/embercsempészt finanszíroz. Egyik ismerősöm lánya Hollandiába költözött ki. Az a dolga, hogy intézze a bevándorló önkormányzattal, lakhatással, segéllyel, kérelmekkel kapcsolatos ügyeit. Mondjuk, milyen jó, hogy ott teszi.
Lion
2021. november 24. 22:28
Heti hetes cikkelyt a fasiszta, xenofób szlovén kormánynak is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!