Nem csökken a migrációs nyomás a lengyel-fehérorosz határon

2021. szeptember 17. 22:45

Újabb destabilizációs próbálkozások várhatók a Lengyelországot és Litvániát Fehéroroszországtól elválasztó határon, hosszú távú konfliktusra kell felkészülni – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken Varsóban, a litván hivatali partnerével, Ingrida Simonytével közös sajtóértekezleten.

2021. szeptember 17. 22:45
null

A két ország több minisztere részvételével tartott kormányközi konzultációt követő sajtókonferencián Morawiecki úgy értékelte: erősödhetnek a balti országokat és Lengyelországot keletről érő fenyegetések, a térség szomszédságában fennálló politikai helyzet alapján arra lehet következtetni, hogy a fehérorosz határon át érkező migrációs nyomás után „újabb destabilizációs próbálkozások várhatók”.    

– jelentette ki a lengyel kormányfő, hozzátéve: az illegális bevándorlás elleni határvédelmet a lengyel-litván együttműködés keretében is erősíteni fogják. Közölte: a lengyel hatóságok több mint tízezer, a közel-keleti országokból, mindenekelőtt Irakból, de Szíriából is Fehéroroszországba szállított migránsról tudnak, akiket „a Lukasenka-rezsim a Minszk és Moszkva által ihletett provokációhoz, hibrid támadáshoz” akar felhasználni.    

Morawiecki szembeállította az európai integrációt és a szorosabb fehérorosz-orosz együttműködést,

mely utóbbi – mint fogalmazott – csupán konfliktusok és támadások szításával jár, és a két ország egy állammá egyesítésének irányában halad. Fehéroroszország állampolgárai „a rezsim túszaivá váltak”, a minszki kormányzatot pedig a Kreml ejti túszul – jelentette ki a lengyel kormányfő. Hozzátette: a balti országok és Lengyelország ellen folytatott ellenséges lépések „brutális bosszút jelentenek” azért, hogy ezen államok a tavaly augusztusi fehéroroszországi „nem demokratikus (elnök)választások után egyértelműen a szabad fehérorosz társadalom mellett álltak ki”. Ingrida Simonyte felszólalásában hangsúlyozta:

Litvánia és Lengyelország a Fehéroroszországból kiinduló migrációs nyomásról egy hangon fognak beszélni az Európai Unióban.

„Nem egy meghatározatlan illegális bevándorlásról beszélünk, ki merjük mondani, hogy az uniós tagállamok megosztását célzó hibrid támadást látjuk ebben” – jelentette ki. Litvánia a Fehéroroszországból érkező illegális bevándorlók növekvő száma miatt júliusban az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdetett ki, Lengyelország szeptember elején a határmenti sávban vezetett be hasonló intézkedést. A migrációs nyomás megállítása érdekében a két ország határkerítést is épít.

(MTI) 

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. szeptember 18. 09:17
A NYOMÁS-MEGMARADÁS ELVE úgy látszik, itt is érvényesül, nem csak a mi déli határainkon. Ugye, egy mérnök ilyenkor újraszámol, és tovább erősíti a falát!!
Gèbi
2021. szeptember 18. 07:35
Hülyeségeket beszélnek folyamatosan ezek. Lukasenkának semmi köze ehhez a migrációhoz. Azt azért ne várjuk már el tőle, hogy azok után ahogy az unió félnótás, libsi vezetői bántak vele, majd a kisujját is megmozdítja azért, hogy azt az illegális szutykot feltartóztatja, amelyik folyamatosan kapja a meghívókat Európa beteg vezetőitől.
Sincero
2021. szeptember 18. 02:07
Egyszerű. Egy alagutat kell ásni a fehérorosz határtól a német határig, így Fehéroroszországból minden további nélkül egyenesen oda mehetnek a migránsok, ahová tartoznak: Németországba.
MZXX
2021. szeptember 17. 23:49
Remélem a lengyelek tudják, mit miért csinálnak és mit akarnak elérni, mert ez egy teljesen értelmetlen konfliktusnak tűnik. Lehet amerikai elvárásra rugdosni a téesz elnököt, de napokkal ezelőtt pl a franciák érezték úgy, hogy elárúlták őket az amerikaiak és néhány hónapja épp maguk a lengyelek, hogy az északi áramlat kapcsán cserben hagyták őket az amerikaiak. A nem cselekvés még mindíg jobb, mint hogy hülyeséget csináljanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!