A svéd Mérsékelt Párt vezetője visszaadta a kormányalakítási megbízást

2021. július 01. 13:38

Stefan Löfven ügyvivő kormányfőt bízták meg kormányalakítással, aki hétfőn jelentette be lemondását.

2021. július 01. 13:38

Visszaadta a kormányalakítási megbízást csütörtökön a svéd konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson, mert nem tudna többséget szerezni a parlamentben a kormányalakításhoz.

Andreas Norlén házelnök közölte, hogy a szociáldemokrata Stefan Löfven ügyvivő kormányfőt bízta meg kormányalakítással, aki hétfőn bejelentette lemondását, miután múlt héten elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben.    Kristersson csütörtökön közölte: arra a következtetésre jutott, hogy a 349 fős törvényhozás 175 tagja ellene szavazna a parlamentben, ami nem tenné lehetővé egy stabil kormány létrehozását.   

A házelnök kedden bízta meg kormányalakítással Kristerssont, akinek három napot adott arra, hogy kipuhatolja: elegendő támogatást tud-e szerezni egy olyan kormány megalakításához, amelyet a parlament megszavazna. A képviselők legfeljebb négy alkalommal szavazhatnak a kormányalakításról, ha egyik sem jár sikerrel, akkor a parlamentet feloszlatják, és előrehozott választásokat írnak ki.   

Löfven hétfőn jelentette be lemondását, miután egy héttel azelőtt elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, amely a lakásbérleti díjak szabályozásának tervbe vett reformja miatt alakult ki.  A törvényhozás jelenlegi összetételében nagyjából egyenlő szavazattal bírnak a baloldali tömörülések és a jobbközép pártok, közvéleménykutatók pedig nem számítanak jelentős változásra e tekintetben.

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2021. július 01. 16:03
Ez vicc. Új választás kiírása?
Zsozsó
2021. július 01. 15:52
Ezekről egy Krakkó külvárosában található ifjúsági szálló jutott eszembe. Norvég fiatalok, meg NDK-s csoport volt 3 magyar mellett. A városba Hévvel lehetett bemenni, vagy gyalog. Az NDK-sok és mi reggel eldöntöttük, hogy megyünk hévvel. Ezek a norvégok még este azon vitatkoztak, hogy gyalog vagy hévvel menjenek. Na ennyit a bázis demokráciáról...
széki lassú
2021. július 01. 15:47
Akkor a dézsafejű egyelőre nem hegeszt.
Rocktoberi
2021. július 01. 15:32
Az északi elmebaj egyik megnyilvánulási formájáról olvashattunk....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!