Svédország elhalasztja a lazításokat a járvány harmadik hulláma miatt

2021. március 31. 20:15

Csaknem 9000 fertőzöttet jelentettek a skandináv országból.

2021. március 31. 20:15

„Svédország legalább május 3-ig elhalasztja a koronavírus miatt elrendelt korlátozások tervezett lazítását a járvány súlyosnak bizonyuló harmadik hulláma miatt” – jelentette be szerdán Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

 A kormányfő ugyanakkor nem jelentett be újabb szigorításokat. „A helyzet komoly. Nagyon magas szinten van a fertőzés terjedése” – hangsúlyozta Löfven sajtótájékoztatóján. A svéd egészségügyi hatóság kedden azt javasolta a kormánynak, hogy halassza el az egyes korlátozások tervezett feloldását. A kormány egyebek között azt fontolgatta, hogy nagyobb látogatói számot engedélyez a vidámparkokban, a koncerteken és a labdarúgó mérkőzéseken.   

Svédország viszonylag lazább korlátozásokkal és lakossági felhívásokkal különutas, egyben vitatott megoldást választott a járvány elleni küzdelemben. Az ország vezetése a tilalmak helyett mindvégig inkább az ajánlásokra és az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt.   

Az utóbbi egy napban a skandináv országból 8441 fertőzöttet és 35 Covid-19 halálesetet jelentettek.   

Johan Carlson svéd tiszti főorvos figyelmeztetett, hogy jelentéseket kaptak arról, hogy az ország egészségügyi ellátórendszere túl van terhelve és a járvány számos régióban drámai gyorsasággal terjed. A tízmillió lakosú országban 804 886 fertőzöttje és 13 465 halálos áldozata van a koronavírusnak a Johns Hopkins baltimore-i egyetem legfrissebb adatai szerint.   

Finnország a nap folyamán jelentette be, hogy a beutazási korlátozásokat április végéig fenntartja. A finn kormány szerdai tájékoztatása szerint a veszélyes vírusvariánsok továbbra is terjednek és jelenleg nem állnak rendelkezésre megfelelő intézkedések, amelyekkel kiválthatnák ezeket a korlátozásokat. Finnországba a rendelkezések értelmében csak kivételes esetben léphetnek be külföldiek. A korlátozás alól kivételt képez Izland.   

A finn kormány szerdán visszavonta azon javaslatát, miszerint öt nagyvárosban, így Helsinkiben is gyakorlatilag otthonmaradásra kötelezték volna a lakosokat, miután az ország alkotmányügyi bizottsága túl bizonytalannak és alkotmányba ütközőnek találta az előterjesztést. Az 5,5 millió lakosú Finnországban eddig 77 452 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető csaknem 844 halálesetet jegyeztek fel.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2021. április 01. 13:03
Hontandrás nyilatkozott már?
Szuverén maffiaállam
2021. március 31. 22:11
"35 Covid-19 halálesetet jelentettek." Ez tényleg brutális szám innen az átoltott Orbániából nézve.
nyugalom
2021. március 31. 20:28
Nocsak? Nem tűnt el naluk a vírus?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!