A román igazságszolgáltatás szerint a „Ki a magyarokkal az országból!” nem uszítás

2020. július 31. 10:26

A moinești-i bírósági ügyészség egyik tagja nyakatekert, ugyanakkor hajmeresztő érveléssel indokolta a vádemelés elmaradását.

2020. július 31. 10:26
null

Hajmeresztő „érveléssel” zárta le vádemelés nélkül a nyomozást az illetékes ügyész az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemető előtti magyarellenes pogromkísérlet és temetőgyalázás ügyét – hozta le a Főtér.ro. Daniel Gălbează, a moinești-i bírósági ügyészség kiváló tagja egyszerűen megállapította, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken handabandázó csőcselék által is előszeretettel alkalmazott „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus nem tekinthető uszításnak. Ez még februárban történt, de most került nyilvánosságra az indoklás – mutat rá a portál.

A jeles ügyész szerint az uszítás megvalósulásához annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy a gyűlöletre/diszkriminációra való felszólítás a nyilvánosságot érintse, vagyis meghatározatlan számú személyt. Ha azonban egy vagy több, konkrét személy ellen irányul, akkor nem meríti ki a Btk. 369. cikkelyében megfogalmazott meghatározást. Az ügyész szerint ugyanis az úzvölgyi esetben nem az egész erdélyi magyarságot akarták kizsuppolni az országból a sértő szavakkal, csupán azokat, akik nem akarták beengedni a temetőbe a románokat, akik pedig engedéllyel rendelkeztek, hogy bemehessenek.

Amúgy a „Ki a magyarokkal az országból!” rigmus az ügyész szerint „állítólagos magyarellenes jelmondat”, az uszítás pedig akkor uszítás, ha egy bizonyos kategória – például mozgássérültek vagy homoszexuálisok – ellen irányul. Ha egy bizonyos nemzetiség ellen, akkor legfeljebb csak szabálysértés.

(Nyitókép: Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor.)

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adonyi29
2020. augusztus 02. 00:11
Nota Bene! Gyurcsány, Fegyőr, Dobrev, Újhelyi, etc. ezekkel a senkikkel árul egy gyékényen...
drmegabela
2020. augusztus 01. 15:36
Nem hát, pont ahogy az sem hogy lesz még erdély magyarországé...
Rugo
2020. július 31. 22:37
A Momentum barátai.
kaltran
2020. július 31. 21:21
Én is tudok ilyen dumát. Ki a románokkal Erdélyből!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!