Kurt Volker megvédte Budapest politikáját

2020. május 06. 13:46

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök kritikájának nagy része megalapozatlannak tűnik – állítja a NATO volt amerikai nagykövete.

2020. május 06. 13:46

Egy NATO által támogatott csoport bevallja, nem érdekli őket, hogy Orbán figyelmen kívül hagyja a nyugati értékeket, amíg Magyarország segíti az oroszok elleni fellépést. A NATO saját maga által vallott küldetése – mint a transzatlanti szervezet közös demokratikus értékeinek kifejezése – mindig provokálta Moszkvát. Most a szövetség volt amerikai nagykövete megerősítette az orosz felvetést. Miközben Oroszország mindig is azt állította, hogy az európai tagok számára a legfontosabb az, hogy hajlandóak alárendelni magukat Washington ellenőrzésének, addig a NATO a demokrácia és a szabadság védelmezőjének és előmozdítójának állítja be magát. Hasonló gondolkodású nemzetek szövetségének, amely elkötelezett a „nyugati értékek” fenntartása mellett az Atlanti-óceán mindkét oldalán. A NATO létezéséhez ellenségre van szüksége, legyen ez akár valós, akár képzelt, és Oroszország a kiválasztott ellenfél. Ez egy bizarr helyzetet teremtett, ahol a Nyugathoz való csatlakozás iránti vágy miatt számos állam belépett a szövetségbe.

Oroszországban a NATO-t úgy tekintik, mint amely az amerikai geopolitikai érdekeket szolgálja, és lehetővé teszi Washington számára, hogy fegyveres erőit egyre közelebb vigye az orosz határokhoz. A moszkvai szakértők és tisztviselők szintén szeretnek rámutatni, hogy a másik fontos szempont pénzügyi természetű, mert a legtöbb európai országot az USA katonai-ipari komplexumához köti. A NATO narratívájának támogatása érdekében az Egyesült Államok, valamint az USA és az Egyesült Királyság fegyveripara hatalmas összegekkel támogat különböző kutatóintézeteket, hogy ápolják a kapcsolatokat Európa befolyásos elitjeivel és támogassák a NATO-t, különösen az újabb tagállamokban.

A leghíresebb valószínűleg az Atlanti Tanács, illetve a Washingtonban és Varsóban működő CEPA (Európai Politikai Elemzési Központ, amely Közép-Kelet-Európa és Oroszországot elemzi). A CEPA azt állítja, hogy küldetése egy „politikailag szabad Európa előmozdítása, szoros és tartós kapcsolatokkal az Egyesült Államokkal”. Most viszont, hogy Orbán Viktor az illiberális mozgalom vezetőjeként pozicionálta magát, a CEPA úgy tűnik, lenyűgöző hátraarcot csinált. Ezen a héten, ez abban nyilvánult meg, hogy Kurt Volker – a Fehér ház egykori ukrajnai „összekötője” – megvédte Budapest politikáját.

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök kritikájának nagy része megalapozatlannak tűnik” – írta. A nyugati szövetségeseknek abba kellene hagyniuk a nyafogást, és a közös értékekre és érdekekre kellene összpontosítani – fogalmazott. Volker Orbán rendszerének védelmére kelt, nem említve azt, hogy a Freedom House civil szervezete úgy véli, hogy Magyarországot már nem lehet szabad országnak tekinteni. „Szövetségesekre van szükségünk” – állítja Volker, egyértelműen elismerve, hogy Magyarország Amerika oldalán áll.

(rt.com)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!