Nem megoldott az uniós polgárok helyzete egy rendezetlen Brexit esetén

2019. szeptember 03. 17:55

Továbbra sem világos, milyen hatással lesz egy esetleges „no deal” Brexit az uniós polgárok szabad mozgására és jogállására. Brit sajtóértesülések szerint a londoni kabinet valószínűleg nem szünteti meg egységes rendeleti úton az EU-s állampolgárok szabad mozgását.

2019. szeptember 03. 17:55
null

Kénytelen volt feladni az uniós polgárok mozgásszabadságának október 31. utáni megszüntetéséről szóló tervét a londoni kabinet. Priti Patel belügyminiszter rendeleti úton kívánta szabályozni a helyzetet, de kénytelen volt feladni szándékát, miután figyelmeztették, hogy egy ilyen szabályozást jó eséllyel megsemmisítenének a brit bíróságok. A Sunday Times értesülése szerint a kormányt saját jogászai figyelmeztették a szabályozás rendeleti úton történő megváltoztatásával kapcsolatos kockázatokra. A kabinet így inkább külön-külön próbálná módosítani az egyes vonatkozó jogszabályokat.

Az uniós polgárok szabad mozgása nem szűnik meg automatikusan egy rendezetlen kilépés esetén sem, mivel az uniós jogot mindaddig alkalmazni kell, amíg a megváltozott helyzetet rendező új szabályozás életbe nem lép – mutat rá a The Guardian. Theresa May korábbi miniszterelnök ugyan benyújtott egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot, de azt nem támogatta a parlament.

Ezt a problémát próbálta megkerülni Patel felvetése a kérdés rendeleti úton történő rendezésére vonatkozóan. A kormány úgynevezett „no deal” kabinetjét azonban arra figyelmeztették saját jogi szakértői, hogy egy ilyen rendelet 70 százalékos eséllyel elbukna egy bíróság előtt, mivel nem lenne képes rendezni a Brexit előtt munkavállalási és letelepedési jogot szerzett uniós polgárok millióinak a helyzetét. A javaslat ugyanis nem foglalkozott éremben azzal a problémával, hogy a munkáltatók, az idegenrendészet vagy a határőrség miként tudja majd megkülönböztetni a Brexit előtt jogokat szerzett uniós polgárokat azoktól, akik csak a kilépés után érkeznek az szigetországba.

Az is bonyolítja a helyzetet, hogy May-kabinet eredeti tervei szerint egy rendezetlen kilépés esetén is joga lett volna az uniós polgároknak a későbbiekben három hónapot meg nem haladó időtartamra különösebb engedély nélkül beutazni az Egyesült Királyságba. Arról azonban nincs egyelőre információ, hogy mi lett e felvetés sorsa.

Az továbbra sem világos, hogy ezek után pontosan mire lehet számítani. A brit belügyminisztérium ezzel kapcsolatos közleménye ugyanakkor nem tér ki konkrétan a jogi szakértők által felvetett aggályokra: „A szabad mozgás jelenlegi állapotában meg fog szűnni október 31-én, amikor az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. A Brexit után a kormány egy új, a korábbinál méltányosabb bevándorlási rendszert fog létrehozni, amely a származási ország helyett inkább arra lesz tekintettel, hogy az illető személy milyen szakképesítéssel rendelkezik, és mennyiben tud hozzájárulni az ország építéséhez.”

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2019. szeptember 30. 10:39
Ez egy hülyeség, semmi más csak habverés és hangulatkeltés. Akárki is gányolta ez az írást egyrészt hazudik, másrészt meg ostoba, mert azt hiszi, hogy senki nem emlékszik. Téved.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!