London európai tengerhajózás-védelmi egység létrehozását kezdeményezi

2019. július 22. 18:39

Az egység létrehozása válaszlépés lenne arra, hogy az iráni Forradalmi Gárda a múlt héten lefoglalt egy brit hajót a Hormuzi-szorosban.

2019. július 22. 18:39

Jeremy Hunt brit külügyminiszter, aki az incidens óta tett lépésekről tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit, elmondta: a kezdeményezés célja annak biztosítása, hogy a kereskedelmi hajók biztonságosan átkelhessenek ezen az létfontosságú tengeri útvonalon.

Hunt „állami kalózkodásnak” nevezte a brit lobogó alatt közlekedő Stena Impero tartályhajó pénteki iráni lefoglalását. Kijelentette: az új tengerhajózás-védelmi egység ügyében London konstruktívan tárgyalt számos országgal az elmúlt 48 órában, és a héten folytatja az egyeztetéseket.

Hunt hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az európai hajózásvédelmi egység nem lesz része az Egyesült Államok által Iránnal szembeni maximális nyomásgyakorlási politikának, mivel London kitart az iráni nukleáris fejlesztés korlátozásáról kötött egyezmény mellett, amelyből Washington kilépett.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2019. július 22. 21:54
micsoda bs.... 1. irán is kalózkodásnak nevezte hajójuk lefoglalását, persze ha mi csináljuk akkor az nem számit... 2. Hormuzi-szoroson az megy át akit az irániak átengednek. pont.
Pelso j.
2019. július 22. 20:37
Kérdés, Irán meddig megy a húr feszítésben. Azzal nyilván tisztában vannak, hogy a szabad hajózás a Hormuzi-szorosban nemcsak stratégia, de a nyugati hatalmak számára presztízs is. Egy estleges katonai incidens esetén az USA és az angolok együtt fognak példát statuálni.
zakar zoltán béla
2019. július 22. 20:34
H. Gyerek!
luzitanxaver
2019. július 22. 19:14
Mindezt a brexit közepén? Alighanem mosolyra húzódik most egy-két száj Brüsszelben. De amúgy is rendkívül szimpatikus ez a “saját a siker, közös a baj” hozzáállás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!