Ellopták a zimonyi Hunyadi-szobor kardját

2019. július 31. 13:37

Gyorsan elfogta a rendőrség a kardtolvajokat.

2019. július 31. 13:37

Szerdára virradóra ellopták a kilenc napja felavatott zimonyi Hunyadi János-szobor kardját, a hatóságok azonban már el is kapták a tolvajokat – közölte értesülését a Vecernje Novosti című belgrádi napilap az internetes oldalán. Az újság közlése szerint a kard hamarosan visszakerül a helyére. 

A bronzszobor kardját három férfi és egy nő lopta el, a nőt a rendőrség szabadon engedte, két férfit őrizetbe vett, egy után pedig körözést adott ki. 

Hunyadi János egész alakos zimonyi szobrát a múlt hétfőn, az 1456-os nándorfehérvári csata 563. évfordulóján avatta fel Áder János magyar és Aleksandar Vucic szerb államfő. Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész alkotása a Thuróczi-krónikában fennmaradt ábrázolás alapján készült. Hunyadi János egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tart.

A szerbek Hunyadi Jánost Sibinjanin Jankóként ismerik, és nevét a szerb emberek körében legalább akkora tisztelet övezi, mint a magyarokéban. A nándorfehérvári csatát – amikor a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira – a szerb történelemkönyvek a törökök ellen Hunyadi által vezetett magyar-szerb közös küzdelemnek nevezik. Hunyadi János Zimonyban halt meg pestisben, így nemcsak a nándorfehérvári csatának, hanem a hadvezér egész életének is emléket állít a zimonyi Duna-parton felavatott szobor.

(MTI)

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2019. augusztus 01. 08:32
az egész egy szánalom: https://delhir.info/2019/07/18/a-vilagtol-eldugva-epul-hunyadi-szobor-belgradban-pedig-a-vmsz-azt-igerte-hogy-a-varba-kerul-majd/
gepida
2019. augusztus 01. 07:54
Minek a kard a piócás embernek?
3M..
2019. augusztus 01. 07:53
A nyilvánvaló provokáció nem vitatható. Összességében viszont az sem lett volna baj, ha az egész szobrot eltüntetik. Szégyen és becstelenség így ábrázolni, Magyarország legnagyszerűbb kormányzóját. Szebb Jövőt!
kurbitalis
2019. augusztus 01. 01:33
Vegyék-vigyék az egészet. BOTRÁNY, HOGY MEGINT SIKERÜLT MEGALÁZNI A MAGYAROKAT. Süsü sárkány katonája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!