London: A brit kormány a Brexit után is kész tárgyalni Gibraltárról

2018. november 24. 17:08

Az Egyesült Királyság a Brexit után is kész tárgyalni Gibraltárról Spanyolországgal – közölte a brit kormány.

2018. november 24. 17:08

A brit kormány szombaton közölte, hogy a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is kész közvetlen tárgyalásokra Spanyolországgal Gibraltár ügyében. 

Pedro Sánchez spanyol kormányfő a minap kijelentette, hogy a vasárnapra összehívott soron kívüli EU-csúcson nem fogja aláírni a Brexit-feltételekről és a brit-EU kapcsolatrendszerről kidolgozott megállapodástervezeteket, sőt el sem utazik a csúcsértekezletre, ha nem kap biztosítékot arra, hogy az Ibériai-félsziget déli csücskén fekvő, brit fennhatóságú Gibraltár jövőjéről továbbra is közvetlen kétoldalú brit-spanyol tárgyalásokon kell dönteni, és nem a Brexit-egyezségek keretében.

Az elmúlt napokban a Gibraltár ügyében fellángolt nézeteltérések váltak a Brexit-dokumentumok elfogadásának legfőbb akadályává.

Maratoni tárgyalássorozat után, szombat délutánra azonban megszületett az egyezség, amely kimondja, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió által a Brexit után kötendő jövőbeni kétoldalú megállapodások nem terjednek ki automatikusan Gibraltárra, Spanyolországot minden esetben előzetes konzultálási és hozzájárulási jog illeti meg.

A Downing Street szóvivője szombat délutáni nyilatkozatában ezt megerősítette. A londoni kormányfői hivatal illetékese kijelentette, hogy a brit kormány a kilépési tárgyalásokon is konzultált Spanyolországgal, tekintettel arra, hogy a megállapodástervezet egyes elemei közvetlenül Gibraltárra vonatkoznak.

A szóvivő szerint ezek a tárgyalások konstruktívak voltak, és London kész hasonló hozzáállást tanúsítani a jövőbeni kapcsolatrendszer kialakítása során is.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2018. november 25. 09:05
Vissza ne adjátok már nekik... Népszavazás mondja ki, hogy nem akarnak oda tartozni..
áfonya
2018. november 25. 04:36
A magyarországi fake news média tehát ismét lebukott. A Honvédelmi Minisztérium is cáfolja a Soros-blog legújabb hazugságát. A Honvédelmi Minisztérium is reagált a Soros-blogban megjelent mai álhírre (fake news). A védelmi tárca közleménye alapján a 444 ismét hazudott. Ahogy az Origo beszámolt róla, a Soros György által finanszírozott, Direkt36 nevű fake news oldal megjelentett egy amerikai titkosszolgálati dezinformációt, amit aztán Soros blogja, a 444 szemlézett. Az alaptörténet az, hogy a magyar terrorelhárítók Magyarországon őrizetbe vettek, majd letartóztattak két orosz fegyvercsempészt, akik amerikai fedett nyomozóknak akartak fegyvert eladni. A két fegyvercsempész kiadását az amerikai és az orosz hatóságok is kérték, a magyarok pedig, a nemzetközi jogban bevett szokásoknak megfelelően, annak az országnak adták ki őket, amelynek állampolgárai. A spekuláns blogja továbbá azt is hazudta, hogy a fegyvereket a Magyar Honvédségtől lopták el, de a tárca ezt közleményben cáfolta.A mai napon a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium álláspontja a következő: A Soros-média újabb politikai hisztériakeltésének lehetünk szemtanúi. A híresztelésekkel szemben a tények: a honvédségtől soha nem tűnt el fegyver, az ellenzéki média által generált hír kacsa, rémhírterjesztés. http://www.origo.hu/itthon/20181123-a-honvedelmi-miniszterium-is-cafolja-a-sorosblog-legujabb-hazugsagat.html?fbclid=IwAR1XxyfnLpurE03kjLRqLYRwZc90PA7ysIKJalLTMdZ6hzfhdP8E0DWeRVk
rajgy
2018. november 24. 22:00
A spanyoloknak min annyira fáj Gibraltár, mint nekünk Erdély, vagy a katalánoknak az autonómia. Hallottam hazafias spanyol dalokat (hogy Gibraltár akkor is SPANYOL!!), de ott a kormányuk legalább tesz valamit. Orbánéknak csak a V4 a fontos és a saját karrierje. Ölelkezik a románokkal, szlovákollal és a szerekkel is, anélkül, hogy adnának valamit az ottani kissebbségnek jogokat, de meg sem mukkan az Autonómiáról.
Kopa
2018. november 24. 21:27
A székely autonómia is ott kell legyen, nem ám aláírni akármit a brexiten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!