7-es cikkely szerinti eljárás jöhet a lengyel igazságügyi reform miatt

2018. július 04. 07:44

Az új törvény szerint a legfelsőbb bíróság 65 évnél idősebb tagjainak kényszernyugdíjba kell vonulniuk.

2018. július 04. 07:44

Szerda éjféltől életbe lép a lengyel igazságügyi reform azon, sokat vitatott intézkedése, miszerint a legfelsőbb bíróságban minden 65 évnél idősebb bírónak távoznia kell posztjáról, így a testület a kormánypártot többször bíráló elnökének is. Azonban az Euronews arról számol be, Malgorzata Gersdorf politikai tisztogatásnak tartja a kényszernyugdíjazást, így csütörtökön is munkába indul majd, ezt követően pedig nyaralni megy.

„Nekem, mint a legfelsőbb bíróság vezetőjének ez egy különösen szomorú nap. A testület függetlensége és így a jogállamiság is véget ért” – illette súlyos vádakkal az igazságügyi reformot Gersdorf.

Andrzej Duda lengyel államfő ezt követően Józef Iwulskit bízta meg a testület vezetésével, aki annak a leghosszabb szolgálati idővel rendelkező tagja. A kormánypárt szerint az elfogadott törvénnyel ugyanis senki nem szállhat szembe, Gersdorf fellépése pedig éppen azt bizonyítja, miért volt szükség a reformra. „Vannak ugyanis olyan bírók a mostani rendszerben, akik a jogszabályok, az intézmények és az állampolgárok felé helyezik magukat” – jelentette ki a kormánypárt elnökhelyettese.

A több éve vitatott igazságügyi reform miatt Lengyelország több városában tüntettek szabad bíróságokat követelve. A bírói kar 73 tagja közül a kényszernyugdíjazás 27-et érint, 16-an pedig az alkotmányra hivatkozva jelezték maradási szándékukat. Az ügy miatt egyre valószínűbb, hogy Lengyelország Brüsszel élesítheti a 7-es cikkelyt, mely folyamat végén akár az ország szavazati jogát is elveszítheti az EU egyik fő döntéshozatali szervét jelentő Tanácsban.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2018. július 04. 21:29
Majd akkor fogok Lengyelországért könnyeket hullatni, mihelyst kivonultak az általuk majd száz éve megszállt, azóta bitorolt magyar területekről. Addig nem tartom őket sem ezer éves, sem valódi barátnak. Mert egy igazi barát nem így viselkedik. Szebb Jövőt!
nyugalom
2018. július 04. 11:53
Sajnos, nálunk is működne az igazságszolg., ha sikerült volna haza küldeni a libsi bírókat!
Aerion
2018. július 04. 08:59
… Nekem, mint a legfelsőbb bíróság vezetőjének ez egy különösen szomorú nap. A testület függetlensége és így a jogállamiság is véget ért … Persze, hol volt ennek a testületnek függetlensége, amikor ez az alak a kommunista időszakban elkezdte a pályafutását? … Pontosan ott.
luga
2018. július 04. 08:57
Hajrá Lengyelország! Ideje eltakarítani a bolsevik örökséget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!