Megúszta, de komoly fejmosást kapott az EP-ben Juncker

2018. április 18. 20:48

Puccsként értékelte az Európai Parlament a Juncker emberét főtitkári posztra emelő bizottsági döntést „amely valószínűleg elérte és túlhaladta a jog határait”.

2018. április 18. 20:48

Talán minden eddiginél nagyobb felháborodást keltett az Európai Parlament előtt Jean-Claude Juncker azon döntése, miszerint a Bizottság főtitkári posztjára Martin Selmayr kerülne. Az elég ellentmondásosan értékelt Selmayrt még februárban lényegében nyílt pályázati procedúra nélkül, zárt ajtók mögött nevezték ki a pozícióra, ez váltott ki komoly – talán sosem látott – felháborodást az uniós törvényhozó szerv előtt.

A Portfolio most arról ír, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Juncker komoly pofont kapott Selmayr kinevezéséért, de végül sikerült érvényesítenie akaratát. Így a buldózernek is becézett újdonsült főtitkár betöltheti pozícióját, ezzel pedig Junckernek sem kell újrakezdenie a jelölési folyamatot.

Az EP-képviselők ugyanakkor nagy többséggel szavazták meg a Juncker döntését élesen kritizáló határozatot is. Ebben az állt, Martin Selmayr kinevezése „puccserű cselekedetnek tekinthető, amely valószínűleg elérte és túlhaladta a jog határait.” Egyúttal a képviselők leszögezték: a Bizottságnak év végéig újra kell gondolnia kinevezési gyakorlatát, nyilvános pályázatokon kell döntenie a pozíciókért, hogy mások is eséllyel indulhassanak. Az EP-határozat követeli: a Juncker-bizottság ismerje be, hogy a kétes körülmények között történt kinevezés aláásta a testület hírnevét.

Vagyis hiába ért fel Juncker számára kisebb pofonnal a parlamenti határozat, a bizottsági elnök mégis örülhet, mivel – a korábbi követelésekkel ellentétben – embere, Selmayr megtarthatja tisztségét. Így Junckernek sem kell beváltania a héten belengetett fenyegetését, miszerint lemond, ha akadályoznák Selmayr munkáját.

A Bizottság később közleményben szögezte le: felülvizsgálják humánpolitikai gyakorlatukat, ezt pedig széleskörű egyeztetéssel tervezik megvalósítani.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2018. április 19. 09:14
Junckert le kell mondatni az ivócimborával együtt!Ez egy lószar,nem demokrácia,ami az EU-ban folyik.
fogd a pénzt és kuss
2018. április 19. 08:58
és még csodálkoznak a brexiten.... de irigylem az angolokat.
formaegy
2018. április 19. 08:19
(teljesen függetlenül a Juncker ügytől) Ez a velejéig romlott, aljas diktátor Európai Parlament éppen ilyen aljas puccsot akar végrehajtani Magyarországon! Egy fertő, hiteltelen trágyadomb az egész banda!
magichorze
2018. április 19. 06:55
Nyilvánosan önkritikàt is fog gyakorolni mint a hibàzó komenista elvtársak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!