Spanyolország bejelentette igényét Gibraltárra

2016. június 24. 11:15

A brit Brexit-népszavazás után a spanyol külügyminiszter közölte: Spanyolország is kiterjesztené szuverenitását Gibraltárra. A népszavazáson Gibraltár választói elképesztő, 96 százalékos többségben az EU-ban való maradásra szavaztak.

2016. június 24. 11:15

A csütörtöki Brexit-népszavazáson a britek többsége úgy döntött: Nagy-Britannia hagyja el az Európai Uniót. Ennek hatására már a többségében az EU-ban maradás mellett szavazó Skóciában és Észak-Írországban is megszólaltak a függetlenséget és elszakadást pártolók, de most Spanyolország is bejelentkezett a több évszázados vitákat okozó Gibraltárért.

A Földközi-tenger és az Atlanti-óceán találkozásánál fekvő félsziget 1713 óta tartozik Nagy-Britanniához, de Spanyolország időről időre bejelentette Gibraltárral kapcsolatos igényeit.

A Brexit-népszavazás másnapján, pénteken délelőtt Jose Manuel Garcia-Margallo spanyol külügyminiszter a Reuters tudósítása szerint azt közölte: a Brexit-döntés régóta nem látott új lehetőségeket jelent Gibraltár ügyében. Madrid szerint Spanyolországnak Nagy-Britanniával közösen kellene szuverenitást gyakorolnia Gibraltár fölött. A külügyminiszter azt várja, hogy hamarosan újra a spanyol zászló lobogjon Gibraltár szikláján.

Gibraltár kormányzata nem kommentálta a Brexit-döntést. A népszavazáson Gibraltár választói elképesztő, 96 százalékos többségben az EU-ban való maradásra szavaztak.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. június 24. 17:11
Jó a műsor. Végre valami élet van a politikában, nem a szokásos semmittevés.
Palepoli
2016. június 24. 16:33
Ceuta és Melilla is visszatér Marokkóhoz? A többségi magyar területek pedig Magyarországhoz.
GV0917
2016. június 24. 15:50
Gyurcsány a Republika of Dögkút és saját nevében igényt tart a Big Ben-re! A legutóbbi látogatásakor a Big Ben tövében végezte kisdolgát(súlyos szabály-sértés- ha észreveszik) és minden áron a tornyot akarta a sliccébe gyömöszölni!
kjkj945
2016. június 24. 15:28
A spanyolok annektálják Gibraltárt, mint az oroszok Krimet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!