Olaszország menti a diplomatáit Líbiából

2015. február 15. 15:19

Ideiglenesen bezárta a líbiai Tripoliban lévő nagykövetségét Olaszország: az ott dolgozó diplomatákat egy teherhajón mentették ki az országból. Erre az Iszlám Állam térnyerése miatt egyre bizonytalanabbá váló líbiai helyzet miatt volt szükség, ugyanakkor továbbra is több mint száz olasz dolgozik Líbiában, például az Eni olajtársaságnál.

2015. február 15. 15:19

Olaszország ideiglenesen felfüggesztette a líbiai Tripoliban levő nagykövetsége működését, amelynek személyzetét hajóval szállították el – közölte az olasz külügyminisztérium honlapja vasárnap. Olasz külügyi források szerint mintegy hatvan olasz, közöttük a nagykövetségen dolgozó diplomaták egy máltai felségjelzésű teherhajóval hagyták el Líbiát. Sajtóértesülések szerint a Líbiából menekülő olaszok száma ennél sokkal több.

A hajót egy olasz hadihajó, valamint egy drón kíséri. A római külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai képviselet tevékenységének felfüggesztésére a Líbiában egyre bizonytalanabbá váló helyzet miatt volt szükség. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem tömeges evakuációról van szó, mivel több mint száz a továbbra is Líbiában dolgozó olaszok száma, közöttük vannak az Eni olasz kőolajholdingnak a líbiai kutaknál dolgozó szakemberei is.  

Paolo Gentiloni hangsúlyozta, hogy az egyre rosszabbodó líbiai helyzet rendkívüli elkötelezettséget sürget a nemzetközi közösség részéről, és Itália kész ebben szerepet vállalni az ENSZ által megszabott keretek között. Az olasz diplomácia vezetőjének kijelentéseire reagálva az Iszlám Állam rádióállomása ellenségnek kiáltotta ki a „keresztes háborút hirdető” Olaszország külügyminiszterét.

Roberta Pinotti olasz védelmi miniszter szerint Itália készen áll egy európai és észak-afrikai országok alkotta koalíció vezetésére a líbiai helyzet rendezésére. „Ha ötezer fős kontingenst küldtünk Afganisztánba, még jelentősebb szerepet kell vállalnunk Líbiában, ahol az IÁ az olasz partoktól 350 kilométerre fenyeget” – jelentette ki az olasz védelmi miniszter. 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2015. február 15. 17:53
Közeleg az Arab Tavasz 2.0 (visszavágó). Kotródnak a bombázgató demokraták.
Kvasztics Fedor
2015. február 15. 17:26
Kadhafi legalább rendet tartott, és nem özönlöttek a menekültek Európába. Most, a demokrácia exportja után törzsi háborúk vannak. Érdemes volt!
kuwiq
2015. február 15. 16:35
Azt a, az iszlám állam ott is felütötte a fejét? Az olaszok meg veszélyben érzik magukat, mert Mohamed karikatúrákat rajzolnak éjjel a paplan alatt?
lavor
2015. február 15. 16:26
Egy újabb kudarc. Na nembaj, jöhet a következő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!