Miért integet a kínai macska a kirakatban?

2023. január 07. 18:53

Három különféle mese is köthető a hívogató macska alakjához.

2023. január 07. 18:53
null

A rejtélyes integető macska nyomába eredt az Index. „Mielőtt a legenda mélyére ásnánk, el kell oszlatnunk egy általános félreértést.

– tisztázzák rögtön a cikk elején.

A portál rávilágít, hogy a kezét mozgató macska eredetileg egy japán szimbólum, amely a maneki-neko nevet őrzi, ami nagyjából annyit tesz: hívogató macska.

„Japánban ugyanis nem úgy hívjuk magunkhoz a másik embert, mint Európában, hanem egy teljesen más (majdhogynem ellentétes) formában. A hívogatás ottani kézjelét valahogy úgy lehetne leírni – kicsit leegyszerűsítve –, hogy a tenyerünk és ujjaink a föld felé néznek, majd a kezünkkel előre-hátra mozgást végzünk. Ez annyiban fura, hogy Európában jobban hasonlít arra, amikor valakit elküldünk, de Japánban ez a hívás jele” – jegyzi meg a portál.

Három különféle mese is köthető a hívogató macska alakjához

A portál három lehetséges „eredetmítoszt” gyűjtött össze. Az egyik történet a macskák japán megítélésének szakrális oldalát fogja meg. A mese szerint a helyi földesúr az erdőben vadászott, mikor viharos idő támadt. Épp a Gotoku-ji templom mellett haladtak el, ahol a helyi apát Tama nevű macskája a bejáratnál ült, és hívogatta őket, ezzel megvédve őket egy éppen lesújtó villámtól.

A földesúr hálája jeléül a templom védőszentjévé nevezte ki a macskát.

Egy másik történet szerint az Imado szentély közelében élt egy idős nő a macskájával, aki nagyon elszegényedett, és amikor már magának sem tudott ételt venni, elküldte a macskáját, hogy keressen megfelelőbb otthont. Ezen az éjszakán az idős nő álmot látott, ahol a macska megjelent, és azt mondta neki, hogy ha szobrokat készít az ő képmásával, akkor szerencséje és jóléte lesz majd. A nő így is tett, az apró figurák pedig olyan népszerűek lettek, hogy kihúzták az idős nőt a szegénységből.

A harmadik történet központi alakja egy elszegényedett boltos, aki alig bírta fenntartani az üzletét, s noha alig volt pénze ételre, egyik nap befogadott egy éhező kóbor macskát. Miután a macska jobban lett, kiült a bolt kirakatába, és hívogatta a vásárlókat, akik innentől előszeretettel tértek be az boltba.

 

Nyitókép: eMAG

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vitamin
2023. január 08. 09:47
Nem tudom mi a bajotok, az indexnek kb. ez lehetett az első értelmes cikke a fennállása óta amiben a szokásától eltérően nem hazudozik és fröcsög, viszont fontos, közérdekű információt közöl. Már az ő szintjén, persze. Érthető, hogy a mandi szemlézi.
Ricsibmf
2023. január 08. 03:53
Csodálatos cikk! Köszönöm!
Catherine80
2023. január 08. 01:46
Erről a macskáról mintázták a Hello Kittyt is, azért ezt megemlíthették volna.
Akitlosz
2023. január 07. 20:24
"Miért integet a kínai macska a kirakatban?" A cikkből megtudtuk, hogy már a kérdés, így a cikk címe sem igaz. Ami a Mandineren nem meglepő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!