Összeomlott az egyik legnagyobb orosz olajprojekt a nyugati szankciók miatt

2022. október 17. 17:05

A Szahalin-1 korábban napi 220 ezer hordó olajat termelt, ez mára alig tízezerre csökkent.

2022. október 17. 17:05
null

Az orosz-ukrán háború kitörése miatt meghozott oroszellenes szankciók egyik hozadéka, hogy töredékére csökkent a Szahalin-1 olajmezőn történő termelés. Ennek oka, hogy

az amerikai Exxon nem fogadja el a tartályhajókon lévő orosz kötelező biztosítást.

Több nyugati biztosító is úgy döntött korábban, hogy megvonja a fedezetet az orosz állami Sovcomflot hajózási cég tankereitől.

A projekt legnagyobb résztvevője az orosz állami olajvállalat, a Rosznyeft, mely az amerikai kollégáját okolta azért, hogy a termelésük drasztikusan megzuhant. A csendes-óceáni olajmezőn korábban napi 220 ezer hordó olajat termelt, ez mára alig tízezerre csökkent. 

Vlagyimir Putyin még október elején jelezte, új üzemeltetőt hoz létre a Szahalin-1 részére, melyet a Rosznyeft leányvállalata irányít majd. Az orosz elnök által meghozott rendelet szerint a külföldi részvényesek egy hónapot kaptak arra, hogy eldöntsék, továbbra is részesei akarnak-e maradni az olajprojektnek. Amennyiben nem, elveszítik a részüket belőle. 

Nyitókép: MTI/EPA/Orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kecsketenyeszto
2022. október 18. 10:44
Akkor most mi is van a szankciókkal? Mégis csak működnek? Én támogatom a szankciókat, ez egy lassú folyamat, az igazi hatásukra 1-2 évet kell várni. A törpe csak azért ugrál és konzultál-inzultál, hogy putyin seggét nyalhassa megint...
foldizs
2022. október 18. 08:18
Pedig a sok okos szerint a szankcióknak semmi hatásuk az orosz gazdaságra... nyilván ezért teper Putyin a feloldásukért!
benedek77
2022. október 18. 04:41
Nertársak! Ne zavarjuk össze a jobbágyokat kérem! Úgy volt, hogy a szankciók nem működnek. Tessék ezt kommunikálni! Meg, hogy Brüsszel miatt nem lehet a pedagógusok bérét emelni.:)
polárüveg
2022. október 18. 02:33
Itt az alkalom a MOL-nak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!