„Barbár módon lefűrészelték” – mi folyik a munkácsi Turul-emlékmű körül?

2022. október 14. 10:41

Felháborodtak a helyiek a munkácsi vár Turul-emlékművének egyeztetés nélküli, barbár eltávolítása miatt. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség titkárát kérdezzük a fejleményekről!

2022. október 14. 10:41
null
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Hirtelen hozott határozattal a munkácsi városi tanács eltüntette a vár ikonikus Turul-szobrát, és helyette az ukrán címer háromágú szigonyát, a trizubát helyezik ki.

A kárpátaljai magyar kisebbség jogait és jóérzését figyelmen kívül hagyó lépésről Darcsi Karolinát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kommunikációs titkárát kérdezzük.

Ahogy a politikus lapunknak elmondja: „A szobor lebontása abszolút meglepett minket. Korábban volt arra törekvés, hogy az ukrán kiscímert kihelyezzék a munkácsi várba. Azonban arról nem esett szó, hogy ezt a turul szobor helyén fogják megtenni. Az emlékmű eltávolítása a város ukrán lakosságát is mélységesen felháborította, 

amit Munkács bármely pontjáról lehetett látni. Ukrán civilek is javasolták a tiltakozó aláírásgyűjtés megindítását, ami jól demonstrálja a lakosság ragaszkodását a megszokott szoborhoz, és megmutatja a városvezetés önkényes működését.”

Hozzáteszi, hogy a döntés nem csupán a magyarságra nézve káros, hanem a műemlékvédelmi törvényt is megsérti, ugyanis a szobor Ukrajnában bejegyzett műalkotás. Darcsi arra is kitér, hogy megdöbbentő módon távolították el az emlékművet: „Amikor a rendelet kijött, épp légiriadó volt a városban. Ezt követően, alig két óra leforgása alatt tüntették el a szobrot. 

úgy, hogy a madár karmai még az oszlopon maradtak, míg a közel egytonnás műalkotást a várárokba hajították. Mindezt villámgyorsan intézték egy olyan országban, ahol egy sima kátyuzásra is hónapokat kell várni.”

 

A lépést szerinte nem lehet máshogy értékelni,

mint a városvezetés és személyesen a polgármester súlyos provokációjaként,

ami az ukrán-magyar együttélés megbontását célozza. Jelen helyzetben szerinte egy ilyen akció az oroszok kezére játszik, és a társadalmi békét bontja meg az eddig egységes Kárpátalján. Ahogy fogalmazott, a háborús krízisben egy ilyen durva és önkényes akció érthetetlen nacionalista erődemonstrációnak tűnik.

A városkép meghatározó eleme, a Turul-emlékmű már a második szobor a munkácsi várban. Az elsőt, Berczik Gyula alkotását még a millennium évében, 1896-ban emelték, majd 1926-ban, a csehszlovák megszállás idején elbontották. Az új, egyébként nagyobb méretű Turul-ércalakra egészen 2008-ig várni kellett, amikor az Amerikából hazatérő Pákh Sándor kezdeményezésére és támogatására felavathatták az egyébként ukrán nemzetiségű művész, Mihajlo Beleny alkotását.

A szobor felállítása a kárpátaljai nemzetiségek egymás mellett élését is szimbolizálta, hogy egy ukrán többségű város mindennapjainak a jelentős számú magyar és orosz kisebbség is részese lehet. Ezt a gesztust szüntette meg a munkácsi városvezetés, amikor váratlan és gyorsan végrehajtott döntéssel a trizubára cserélte a turult. A magyar lakosság méltóságát és egyenlőségérzetét súlyosan sértő lépésről 

a városi tanács nem konzultált a nemzetiségi képviselőkkel.

A döntéssel szemben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség is tiltakozott. Dobsa István kárpátaljai politikus pedig úgy fogalmazott, hogy a rombolás helyett a békés egymás mellett élésre kellene törekedni, hiszen magyar és az ukrán történelmi jelképek megférhetnének egymás mellett: „Mélységesen elítélem a szándékot, és bízom abban, hogy akadnak olyan ukrán nemzetiségű emberek, akik velem együtt gondolják ezt így. Ne engedjék becsapni saját magukat! Rombolni mindig könnyebb, de az a gazemberek módszere. A Trizub megférhet az emlékmű mellett.”

A magyar kormány részéről Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára fogalmazott meg éles kritikát: „Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete.”

Nyitókép: MTI,  Friedmann Endre

Összesen 210 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martonzsolt
2022. október 18. 20:33
Ehhez képest meg ez a tetű népség itt bssza az anyját ,luxus kocsikkal vonulnak, a helyett hogy otthon a romokat takarítanák,,mocskos korcs utálkozó geci nemzet, pusztuljatok !
Dezsőke
2022. október 18. 18:09
provokáció
Reszelő Aladár
2022. október 18. 07:38
Sajnos minden környező állam önmeghatározásának az alapja, hogy ők nemzetállamok, azaz semmilyen/mérhetetlenül elenyésző kisebbség él a területükön, az államiságuk pedig minimum a római birodalomból levezethető, de az 1100 éves Magyarországnál biztosan idősebb, aki mindig is csak megszálló volt a területen. A konkrét esetben sem nehéz belelátni, hogy már oda volt készítve a Flex, mielőtt a döntés megszületett. Ugyanakkor az ilyen gesztusok rettenetesek. Ha jog végül igazságot is szolgáltat, akkor is magyar pénzen kellene helyreállítani. Amúgy az ukrán államisággal kapcsolatos álláspontom semlegesről most negatívra váltott. Kárpátaljának jobb sora lenne nálunk.
zuriktodor
2022. október 16. 17:48
Kisfaszú soviniszta szarháziak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!