Ukrajna leállítaná a zaporizzsjai erőművet

2022. szeptember 07. 17:30

Aggódnak a tartalék generátorokhoz használt dízelüzemanyag-tartalékok elapadása miatt.

2022. szeptember 07. 17:30
null

Biztonsági okokból Ukrajna vizsgálja, van-e lehetőség arra, hogy leállítsák a zaporizzsjai atomerőművet, mivel szerintük veszélyben van a tartalék dízelgenerátorok üzemanyagellátása. Oleh Korikov, az ukrán Állami Nukleáris Felügyelet megbízott vezetője szerint mind a reaktorokban, mind az elhasznált fűtőelemek esetén létfontosságú a vízszivattyúk működése, hogy megelőzzenek egy esetleges nukleáris katasztrófát – írja a Reuters alapján a Portfólió.

A szakértő szerint vizsgálják kikapcsolásának lehetőségét, ugyanis

olyan körülmények alakultak ki, amelyek szükségessé tehetik az erőmű leállítását.”

Úgy fogalmazott, a tartalék dízelgenerátorokat is be kell indítani, ha a létesítmény továbbra sem kapcsolódik vissza az ukrán hálózatra, azonban a létesítmény egyelőre saját maga fedezi az áramszükségletét,

Korikov szerint el lehet érni a helyzetet, mikor kifogy a gázolaj, 

ami radioaktív anyagok környezetbe jutását eredményezné.”

A hatalmas, hat reaktoros atomerőmű teljes leállítása komoly nehézségeket jelentene Ukrajnának, amely már így is energiahiányos télre készül.

Nyitókép: Dmytro Smolyenko/AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. szeptember 07. 20:42
Hú b+ röhej már ez az erőművi cirkusz.
Menhetten
2022. szeptember 07. 20:36
A NAÜ próbálja elérni, hogy hozzanak létre egy fegyvermentes zónát az erőmű körül, de az oroszok visszautasították.
nempolitizálok
2022. szeptember 07. 19:01
"A NAÜ vezetője, Rafael Grossi kijelentette, hogy az ügynökségnek nincs eszköze a zaporozsjei atomerőmű ágyúzásának elkövetőinek megállapítására." Még az erőművet védő orosz katonák sem voltak nekik gyanúsak. Nem sok értelme van annak hogy az oroszok olyan "szakértőket" engedjenek oda, akik nem merik elmondani az igazságot, mert otthon szorulnának.
Cirbi
2022. szeptember 07. 18:50
Mi közötök hozzá?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!