Hableány-ügy: vádat emeltek egy másik ukrán kapitány ellen is

2022. július 07. 10:40

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó ukrán kapitánya ellen 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt.

2022. július 07. 10:40
null

Az ügyészség tájékoztatásában azt írta, hogy a Viking Idun szállodaható kapitánya a balesetet megelőző hónapokban mentési gyakorlaton is részt vett, ennek ellenére a Hableány letarolása után nem segített a mentésben. A közlemény szerint a vádlott 2019. május 29-én, az esti órákban a Duna bal partján található, V. kerület, Vigadó 1 nevű állomásról indult el a hajóval Romániába. Azt tervezte, hogy először északi irányban hajózik a Dunán, majd északról megkerülve a Margit-szigetet, délre folytatja útját.

A vádlott előtt haladt a Viking Sigyn nevű szállodahajó, mely a rossz időben felborította a Hableányt, melyen 33 dél-koreai turista és két fős magyar személyzet volt. A hivatalosan 27 halottat és egy eltűntet követelő katasztrófa bekövetkeztekor a vádlott hajója a baleset helyszíne felé haladt, attól körülbelül 600 méterre volt.

A balesetet követően a vádlott az "Ember a vízben" német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, azt azonban észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd és megáll. A vádlott ezt látva tovább haladt a Margit híd felé, miközben mobiltelefonon megpróbálta felhívni Jurij C-t.

A vádlott hajója lassítva áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány felett.

– ismertette az ügyészség, mely szerint ekkor tudott a két ukrán kapitány beszélni egymással és Jurij C. elmondta a vádlottnak, hogy összeütközött egy másik hajóval és megkérdezte kollégáját, lát-e valamit. 

Az iratok szerint annak ellenére, hogy a vádlott a balesetet követően pár percen belül tudomást szerzett az ütközésről, nem tett fel további kérdéseket, hogy hol van az a hajó, amellyel a másik szállodahajó ütközött, kerültek-e emberek a vízbe, milyen mentésre irányuló intézkedéseket tesz kapitánytársa.

Hajóját végül megállította és végignézte, ahogy leengedik a mentőcsónakokat a másik hajóról, majd amikor a mentőcsónak már ereszkedni kezdett a víz felé, a vádlott a hajóját gyorsítani kezdte és balról elhaladt az ütközésben részes szállodahajó mellett és megállás nélkül tovább ment. A vádlott kapitányát az előírással mit sem foglalkozva nem riadóztatta a személyzetét, nem rendelte el a mentőcsónak vízre bocsátását.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a kapitánnyal szemben 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását a vádlott büntetlen előéletére és a joggyakorlatra is figyelemmel próbaidőre függessze fel és a vádlottat határozott időre a tiltsa el a vízi járművek vezetésétől, A férfi jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, rendszeres jelentkezési kötelezettsége van a rendőrség felé - közölte az ügyészség.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: olvasói fotó

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2022. július 07. 19:39
" vádat emeltek egy másik ukrán kapitány ellen is " Mi ez az oroszbarát viselkedés?
Reszelő Aladár
2022. július 07. 13:55
Remélem ennek nem lesz aktuálpolitikai színezete. Bár ahogy elnézem már van.
eusebius
2022. július 07. 13:14
Sajnos innentől EU hátszelet és politikai magyarázatot fog kapni a történet. Mártír lesz a kapitányokból. Az áldozatok megcsúfolása.
Gyéressy Károly
2022. július 07. 12:02
Sötétben, szakadó esőben, 6 méterrel magasabbról nyilván semmit se lehetett csinálni. Mire a tudomására jutott, mire tett volna valamit, a vízben lévő emberek rég mögötte voltak. Szar, valóságtól elrugaszkodott jogászkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!