Pride napján hirdetett globális egészségügyi vészhelyzetet a WHO a majomhimlő miatt

2022. július 23. 16:51

A Covid-19 után most a majomhimlő okoz vészhelyzetet.

2022. július 23. 16:51
null

A majomhimlő globális terjedése miatt vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) – írja a CNBC. Az utolsót az új koronavírus okozta Covid-19-járvány miatt hirdették ki két és fél évvel ezelőtt.

Az elmúlt hónapokban a majomhimlő elsősorban európai országokban terjed, de feljegyeztek eseteket az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Nigériában, Izraelben, Brazíliában és Mexikóban is. Világszerte 75 országban több mint 16 ezer megbetegedést regisztráltak.

A betegség jelen van Magyarországon is, a legfrissebb – két napja közölt – adatok szerint 33 az igazolt fertőzöttek száma.

A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

Kapcsolódó

Németországban már oltanák a homoszexuálisokat és a laboratóriumi dolgozókat a majomhimlő miatt

A németországi úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) szerint ez a két csoport a legveszélyeztetettebb. Bővebben...

Nyitókép: Pride-felvonulók Budapesten. Illusztráció. Fotó: Trenka Attila

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. július 24. 22:39
Nekik szabad poénkodni. Mi pedig kussoljunk.
borvssoias
2022. július 24. 11:16
Hagyjanak már békén az ostobaságokkal! Szarok a náthára, meg a himlőre is... Pfff... Minden IS elsősorban a génmanipuláltak közt terjed... Leszarom.
BAJA
2022. július 24. 09:38
Ne baxd seggbe akit szeretsz Majompestis amit nyerhetsz
Trombitás Keresztély
2022. július 24. 00:24
A WHO biztosan figyelte, mikor van Budapesten a pride. Legalább is ez a mandiner sugalmazása. 🤣🤣🤣 Mindig túltolják a propaganda biciklit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!