Leállt a Facebook, és ezt kiírná a Facebookra, csak nem tudja?

2021. október 04. 20:05

Akkor lehet, hogy ön is FOMO-szindrómában szenved. Írásunk a „fear of missing out”, a kimaradástól való félelem jelenségéről!

2021. október 04. 20:05
null

Írta: Gacsályi Sára; a cikk eredetileg 2019-ben jelent meg a Mandineren

 

Itt a FOMO, a határtalan lehetőségek közt botladozó modern ember lelki betegsége. A félelem, hogy állandóan lemaradunk valamiről, kihagyunk valamit. De tényleg elég ezért a technológiai fejlődést okolni és digitális diétát tartani, vagy érdemes mélyebben magunkba nézni?

A cikkírás előtt – szigorúan adatgyűjtés végett! – megnyitottam a Facebookot. Ha pedig lehetőséget adtam, Zuckerberg élt vele: szembecsapott a ténnyel, amit amúgy is tudtam; vannak a munkánál jobb dolgok az életben. 

Az első poszt, amit láttam, egy ismerősöm képe volt, amin egy helikopterrel pózol, a következő bejegyzés a félig-meddig baráti társaságom tengerpartról való bejelentkezése, a harmadik pedig egy programajánló a Bem Mozi vetítésére, ami egy barátnőmet érdekli.

Ha igazán őszinte vagyok, feljött egy DK-közlemény, egy Szél Bernadett videó és egy Mandiner-cikk is, de most nem erről van szó – hanem az emberekről, akik sokkal királyabb módon élik az életüket, mint én (vagy te), és az ennek nyomán bennünk megjelenő érzésről, ami szinte minden Y-generációsban munkál: a FOMO-ról.

A FOMO egy betűszó, jelentése Fear Of Missing Out, ami magyarul annyit tesz: a lemaradástól való félelem.

Ez jár át bennünket, amikor hullafáradtan igent mondunk egy programra, amihez semmi kedvünk; vagy amikor nem hagyunk ott egy bulit, ami már az első körben is szörnyű volt, mert félünk, hogy ha lelépünk, biztosan történik valami, amitől a többiek az évszázad partijában találják magukat – nélkülünk.

Ha nem vagyunk ott, bármi megtörténhet. Mi pedig kimaradunk, kirekesztettek leszünk, olyanok, akik nem értik a közös poénokat, akiknek magyarázni kell, mi miért vicces. Ezt elkerülendő mégiscsak jobb bulizni menni vagy bármit csinálni – ha van kedvünk, ha nincs. Ennek is tudható be, hogy miképpen a kutatások bizonyították, az érintettek gyakrabban számolnak be a FOMO-érzéséről esténként- illetve hétvégén (mikor máskor is lennének a jónak ígérkező programok?).

Élet FOMO-val

A technikai fejlődés és a FOMO összefügg – ez a problémamegnevezés tényleg nem létezett néhány évtizeddel ezelőtt, 2011-ben írták le először. Hasonlóan újkeletű a Nomofóbia is, ami a „no mobile phone phobia”, vagyis a telefonmentesség-fóbia. Mindkét jelenség az internethasználat negatív következménye, olykor együtt is járnak: akinek problémája van a FOMO jelenséggel, annak a nomofóbiával is meggyűlhet a baja.

A FOMO és a technikai fejlődés, a közösségi oldalak elterjedése tehát szorosan összefügg –

csatornákba bújunk, ahol látszólag minden szembejövőnek jobb,

csak mi vánszorgunk ilyen keservesen az életben. Mindezt azért, mert mi olyanok vagyunk, amilyenek. Nem elég menők, nem elég easy-és outgoingok és a többi… És a hiba persze bennünk van.

Emiatt a fals gondolatmenet miatt hisszük azt, hogy az élet tele van csodás lehetőségekkel, amik mindenki mást megtalálnak, míg mi szürke napjainkat tengetjük. Ebben a szürkeségben pedig igyekszünk nem odafigyelni arra, hogy nekünk milyen szar – koncentrálunk inkább egy barát vagy éppen egy „barát” nyaralására, esetleg egy influenszerre. Bármire, csak nem saját magunkra – így megy el mellettünk az élet.

Adódik a kérdés, hogy mégis ki az az idióta, aki bedől ennek, vagy éppen miért tesz valaki olyan dolgokat, amikhez valójában nincs is kedve.

Azért, mert a szorongás nagy úr.

Hogy kerül belénk FOMO?

Félünk, hogy lemaradunk, kimaradunk, egyedül és magányosan végezzük, Bridget Jones-ra emlékezve három-négy túletetett, kövér macskával. Látszólag torzítás, hogy a FOMO és a szociális izoláltság, egzisztenciális félelem összefüggene, valójában viszont, ha lélektani oldalról közelítünk, nyilvánvalóvá válik, hogy mégiscsak ez van. Nem a szombat esténk felől aggódunk, hanem a létünk miatt.

A pszichológia sok ponton a filozófiából építkezik, különösen igaz ez az egzisztenciális pszichológia esetében, amelynek gyökerei az egzisztencialista filozófusoknál keresendők. Az ebben a gondolatkörben mozgó pszichológusok úgy vélik, az emberi életet meghatározza néhány téma, ami mindenkit érint, amióta csak világ a világ. Tudnunk kell válaszolni kérdésekre. Például, hogy kik vagyunk, mit akarunk az élettől, mit tartunk fontosnak. A megkerülhetetlen témák és mély gyökerű félelmek listáján pedig előkelő helyen áll a halál témaköre.

Ahogyan azt Søren Aabye Kierkegaard leírta már a 19. században: amint szabadságunk van, választási lehetőségünk, döntenünk is kell, így tehát elszalasztott lehetőségek kísérnek majd utunkon, bármit is választunk.

Kierkegaard a megmondhatója: Huffnágel Pisti örökké lesz.

A döntéseink számítanak, ez pedig félelmetes – hát még akkor, ha egy kis vallásos színezetet is kap a történet, és felvetjük, hogy elszámolás is lesz a képletes kapun túl.

Az egzisztenciális pszichológia egyik kiemelkedő képviselője, Irvin Yalom így ír a témában: „Élet és halál egymástól elválaszthatatlan fogalmak; egyszerre léteznek, és nem egymás után; a halál folyton ott morajlik az élet hártyája mögött, óriási hatást gyakorolva az élményekre és a magatartásra. A halál a szorongás ősforrása, és mint ilyen a tünetek elsődleges forrása is egyben”. Az idézetet tartalmazó könyvet Yalom 1980-ban adta ki – Kierkegaard után százhuszonöt, a FOMO előtt harmincegy évvel.  Ez is bizonyítja, hogy az emberiség lelki gondjai ma is éppen azok, mint pár ezer évvel ezelőtt – maximum máshogyan, másvalamiben jelennek meg.

A FOMO hangzatos, szinte menőnek tartható: külföldi, az okoseszközöket lehet okolni miatta és úgy gondoljuk, a modern élet velejárója. Valójában pedig a FOMO egy tünet:

mindennapi szembesülés azzal, hogy meg fogunk halni,

lesz nélkülünk egy egész világ, és még működni is fog.

Amíg tehát élünk, igyekszünk megfeledkezni erről. Szeretünk valahová tartozni, szeretve és elfogadva lenni – piszok mód tud hát fájni, amikor szembesülünk vele, hogy mások milyen jól szórakoznak nélkülünk. A FOMO éppen erre a fájdalmas magányra épül: a nehéz szembesülésre, hogy önmagunk vagyunk a világban, és a természetes törekvésre, hogy tegyünk ez ellen valamit.

Ha ezzel együtt nézünk rá a FOMO-ra beismerhetjük, hogy nem az okoseszközök és közösségi oldalak likvidálása a jó megoldás. Nem jutunk sehová a tüneti kezeléssel: ha igazi megoldást akarunk, alá kell merülni, gondolkodni magunkon, a világon, szerezni egy kis önismeretet. Ha tudjuk, mit tartunk fontosnak, mik a céljaink és mi végre vagyunk a földön, máris nem fog annyira zavarni, hogy kimaradtunk egy szombat esti buliból, amihez amúgy sem volt kedvünk.

Akit érdekelne, hogy ő maga hogyan áll a FOMO-val, ide érdemes ellátogatnia!

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2021. október 05. 09:46
Sajnos elavultak az eszközeink, és sajnálattal közöljük, hogy a FB eddig ingyenes szolgáltatásai csak szerény mértékű havi alapdíj fizetése mellett vehetők igénybe...
szemlelo
2021. október 04. 23:48
Az Internetet úgy tervezték meg, hogy egyes részeinek a kiesése ne blokkolja le az egészet. A Facebook privatizálta az Internetet és központosította. Itt az eredmény. Úgy kell annak, aki az Internet helyett Facebook-ot használ!
annamanna
2021. október 04. 23:33
Más probléma is van ezzel, mégpedig, hogy ezt a szorongató érzést egyáltalán nem a FB hozta létre. Pl amikor megtértem, akkor megdöbbenve láttam azt a szokást, hogy egy összejövetelen egymás után bizonyságot tesznek az emberek arról, hogy az Isten ilyen meg olyan módon segítette őket. Ami egyrészt természetesen igazán jó módszer egyfajta hit-ébresztgetésre, de válhat rendkívül nyomasztóvá is azok számára, akikkel nem történt semmi, akik nem tudják bemutatni, felmutatni azt, hogy az Isten így meg úgy jelen van az életükben (sőt ellenkezőleg, esetleg súlyos problémákkal vergődnek, amiket az Isten az "istennek se" old meg). És mindez összességében biztos, hogy a gyülekezet szűk körén belül ragaszt, én is pontosan ezt éreztem, hogy ha elmegyek vakációra, akkor valamiből kimaradok, és pont az alatt az idő alatt fognak történni "csodák". És nyilván más módokon is, másfajta közösségekben is átélhetik emberek ezt, hogy az is nyomasztó tud lenni, ha bent vannak, de az még nyomasztóbb, ha kimaradnak belőle. Legyen példaként az EU - ott is mindenkinek jobban megy, mint nekünk, de ha kimaradnánk, abba belepusztulunk.
annamanna
2021. október 04. 23:25
A szövegnek azért nincs értelme, mert ha a FB-ot nézegetve azon aggódok, hogy kimaradok az élményekből, akkor ebből következően becsukom a FB-ot, keresek élményeket, amiket aztán posztolhatok is. Ha a FB mégis magába szív, akkor NEM az élmények hiányától félek, nem attól félek, hogy az élet elmegy mellettem, hanem attól, hogy lemaradok azokról az ingerekről, amiket a FB kínál -. azok pedig nem "életélmények", egyáltalán nem szolgálják a bulizó aranyifjú stb érzetét. Gacsályi Sára valahol nagyon eltévedt a logika univerzumában, mert ennek az égvilágon nincs semmi értelme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!