A Biden-kormányzat autoriternek tartja Magyarországot – Kurt Volker a Mandinernek

2021. január 27. 11:55

„Világosan látszik, hogy lesznek területek, ahol nézeteltérések várhatók” – állítja Magyarország és az új amerikai vezetés várható viszonyairól Kurt Volker. Az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, legutóbb ukrajnai különmegbízottját, a Hungary Foundation vezetőségi tagjaként térségünket is első kézből ismerő amerikai diplomatát kérdeztük interjúnkban.

2021. január 27. 11:55
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Milyen jelentősége van Magyarországnak az amerikai külpolitikában? A Biden-elnökség diplomáciájában a közép-európai régiónak milyen súlya lehet?

Joe Biden olyan időben veszi át az elnökséget,

amely rendkívüli kihívások elé állítja mind az Egyesült Államokat, mind az egész világot.

Ilyen komplex helyzetben az Egyesült Államok Magyarországgal való viszonya az új elnökség agendájában nemhogy a legfontosabb 10, de az első 25 legfontosabb kérdés között sincs.

Melyek akkor tehát azok a feladatok, amelyek a Biden-kormányzat energiáit a ciklus elején le fogják kötni?

Az új amerikai elnökség legfontosabb ügyei belügyek lesznek, ezek fogják lekötni a kormányzat fő energiát: a vakcinák szétosztása és a koronavírus-járvány kezelése, megszüntetése; a gazdaság újbóli lendületbe hozása; kezelni a faji és a különböző társadalmi egyenlőtlenségekből fakadó konfliktusokat; megbirkózni a baloldalról érkező politikai nyomással a választási reform követelését illetően; valamint leszerelni azt a folyamatosan aktív szélsőjobboldali mozgalmat, amely máig meggyőződéssel vallja, hogy Biden ellopta ezt a választást Donald Trump elnöktől.

Mik lesznek a fő csapásirányai az új amerikai külpolitikának? Miben várható változás a Trump-éra diplomáciájához képest? 

A Biden-elnökség külpolitikájának prioritása az Egyesült Államok szövetségeseivel való erős és pozitív együttműködés megerősítése, újragombolása lesz,

valamint az, hogy ezt a szövetségi rendszert egységesítse a Kína felől érkező fenyegetésekkel szemben,

és valamilyen mértékben Oroszország ellenében is. Az biztos, hogy a Biden-elnökség prioritásként kezeli majd a NATO jelentette védelmi szövetséget, és nem fog változni az az elvárás sem, hogy a tagállamok GDP-jük 2 százalékát költsék a védelmi kiadásaikra – ez az elvárás Amerika részéről folyamatosan fennállt egyébként a Bush-, az Obama- és a Trump-adminisztrációk idején is.

Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium Ukrajnáért felelős különmegbízottjaként találkozott 2018  májusában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel Washingtonban

 

Joe Biden egy választási kampánybeszédében megadta az alaphangot: „totalitárius rezsimnek” nevezte többek között Lengyelországot és Magyarországot is. Biden alelnök volt az Obama-elnökség idején, amikor is Amerika folyamatosan bírálta a magyar jogállamiságot. Ez a politikai nyomásgyakorlás fog visszatérni?

Magyarország megítélése valóban az az új elnökség berkeiben, hogy az ország egy autoriter berendezkedés irányába mozdult el, és úgy látják, hogy Magyarország egy platformot biztosított Oroszország és Kína számára európai befolyásuk növelésére. A következőkben Magyarországon fog múlni, hogy bebizonyítsa, hogy ezek az aggodalmak alaptalanok, valamint azt is, hogy a magyar továbbra is egy eleven demokrácia,

még akkor is, ha lefektetett elvei az általánosnál konzervatívabbak is.

A távozó David B. Cornstein nagykövet konszolidálta a kapcsolatokat. A demokrata párti kormányzat egy új diplomatát küld majd Budapestre. Kétféle típusú demokratapárti diplomáciai attitűdöt láttunk az utóbbi időben: egy André Goodfriend-típusú konfrontatívot és egy Colleen Bell-féle kompromisszumkeresőt. Melyik stílusú nagykövetet fog ön szerint Budapestre küldeni Washington?

Az Egyesült Államok mindegyik budapesti nagykövete, legyen az republikánus vagy demokrata párti, eddig mindig azon dolgozott, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok előre mozduljanak, fejlődjenek. Biztos vagyok benne, hogy az a nagykövet is, akit az új amerikai kormányzat majd ide küld Budapestre, bárki is legyen az, ugyanilyen hozzáállással fog érkezni. Azon fog dolgozni, hogy a kapcsolatok erősek legyenek, annak ellenére, hogy

világosan látszik, hogy lesznek területek, ahol nézeteltérések várhatók.

Ön a Hungary Foundation igazgatótanácsának tagja. Az alapítvány feladata az alapító okirata szerint, hogy „erősítse a megértést és az együttműködést a két ország között”. Kemény munka lesz ez a következő években ön és kollégái számára Washingtonban?

A Hungary Foundation nem egy lobbicsoport. Ez egy nonprofit civil alapítvány, amelynek a célja, hogy megerősítse a két ország közötti oktatási és kulturális kapcsolatokat, illetve ezeken a területeken az együttműködést. Az alapítvány politikai tevékenységet nem végez, nincs köze a politikához. Inkább egy elképesztően gazdag és fontos alapot biztosít az Egyesült Államok és Magyarország között a bilaterális kapcsolatok kiszélesítéséhez.

Fotó: MTI

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovászos cipó
2021. január 28. 09:25
Az Orbán-kormányzat meg tartsa illegitimnek a Biden-kormányzatot, és kvittek vagyunk.
civis72
2021. január 28. 01:35
az USA-t mindenki gyűlöli mint a szart...nincsenek barátaik Trump legalább békén hagyta a világot , nem bombázott senkit vissza a középkorba
luisbathhelena
2021. január 27. 22:40
Örülnék ha nem lennénk a 25-ben. Legjobb lenne ha elfelejtenének 4 évre!
Welszibard
2021. január 27. 20:51
Tisztelt Kurt Volker úr! Szeretnénk mi is tiszteletben tartani az amerikai-magyar kölcsönösen előnyös kapcsolatokat, s bár mi nem szólhatunk bele, hogy ki legyen a magyarországi USA nagykövet, de reméljük nemfordulnak elő a korábbi tendenciózus beavatkozások a belpolitikába. Reméljük az USA tiszteletben tartja Magyarország szuverenitását és nem fog olyan látványosan beavatkozni a magyarországi belpolitikai választásokba, mint ahogy azt Mark Palmer nagykövet úr tette 1990-ben Demszky Gábor esetében, de Goodfriend úr sem volt a diplomáciában kívánatos pártatlan kívülálló mintaképe. Jó és eredményes munkát kívánok Önnek a szuverenitás kölcsönös tiszteletben tartásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!