Nem elég egy póráz az este nyolc utáni sétáláshoz

2020. november 13. 15:11

A kutyasétáltatás szigorú szabályai továbbra is érvényesek.

2020. november 13. 15:11
null

Kedden kora délután jelentette be Ovádi Péter, hogy a kutyasétáltatás kivételt képez az este nyolc utáni kijárási tilalom alól. A mostani szabályozás a lakóhelyünk 500 méteres körzetére vonatkozik a kijárási tilalom életbe lépése után – jelentette be az állatvédelemért felelős miniszteri biztos Facebook-oldalán. Az új rendelkezés szerint a kutyafuttatók nyitvatartásáról az önkormányzatok döntenek, de jó tudni, hogy ugyanígy kitilthatják a kutyákat bármelyik térről, parkból, utcából is. A már életben lévő szabályok be nem tartása a legtöbb esetben külön bírságot von maga után, külterületen még ennél súlyosabb következmények lehetnek.

Előszeretettel terjednek a vicces mémek és bejegyzések a közösségi oldalon, miszerint aki például este 8 után sétálni szeretne, vagy csak elszökni valahová, elég ha magával visz egy pórázt, és ha jön a rendőr elkezd fütyülni, hogy elszaladt a kutyája. A valóság azonban az, hogy ebben az esetben még komolyabb büntetésre számíthat, mintha csupán megszegte volna a kijárási tilalmat. A kutyasétáltatásra komoly szabályok vonatkoznak. 

Szaporodnak a bejegyzések a kölcsönkutyákról is, tehát ha esetleg szeretnénk ellógni este nyolc után az utcára barátunk kutyájával, nem árt tudni milyen szabályok vonatkoznak a kutyasétáltatásra.

Az állattartást szabályozó törvények szerint a kutyát közterületen csak pórázon lehet sétáltatni – kivétel a kijelölt futtató. Amennyiben a póráz elmarad és az utcán szabadon futtatjuk a kutyát, az rögvest szabálysértésnek minősül. A veszélyes kutyák esetében a szájkosár is kötelező. Szájkosár mellesleg a tömegközlekedés során is kötelező minden esetben, amit kistestű kutyáknál megfelelő dobozzal lehet kiváltani. 

A veszettség elleni védekezés igazolásához sétáltatáskor érdemes az oltási könyvet is mindig magunknál tartani, hogy az igazoltató közterület-felügyelőnek vagy rendőrnek azt fel lehessen mutatni.

Ezt ki lehet váltani kis bilétával, amit a nyakörvre egy kulcskarikával rögzítve nem kell külön magunkkal vinni a könyvet. A patakparton, erdőben, parkban sem érdemes elengedni kedvencünket, mert az is szabálysértésnek minősül, ha természeti vagy természetvédelmi területen engedi el a tulajdonos a kutyáját.

Ha azt terveznénk, hogy ellógunk a benzinkútra venni valamit, jó tudni, hogy üzletekbe általában, fürdőhelyre, de még a szabad strandra se, valamint játszótérre sem lehet bevinni kutyát. A legtöbb településen külön szabályozás vonatkozik szociális, egészségügyi, oktatási, kulturális intézményekre, bölcsődékre, óvodákra és ügyfélforgalmat bonyolító közintézményekre, ahonnan többnyire szintén ki vannak tiltva szőrös kedvenceink.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vallasz Vilmos
2020. november 14. 07:34
Ott a chip, azon rajta van minden információ. Az oltás könyvben nincs benne a tulajdonos fényképe, plusz lehet, hogy rokon vagy barát sétáltatja a kutyát. Egy pórázon sétáló idegen kutyával elég nehéz kikapcsolódni. Ha meg póráz nélkül sétáltja még rosszabb, mert nagy az esélye, hogy elveszíti a kutyát. Akinek első szóra szót fogad a kutya, az szinte biztos, hogy a gazdája. A rendőr megkéri a gazdit, hogy adjon valamilyen parancsot, fekszik, ül, hozzám, a kutyának. Kutya végrehajtja már minden ok.
Márti66
2020. november 14. 07:19
Érdemes megemlíteni, hogy a cikk utolsó részében felsorolt tiltások alól kivételek a vakvezető, a segítő és a munkakutyák. Ők a gazdájukkal mindenhova bemehetnek.
annamanna
2020. november 14. 03:25
Ezen a térképen megnézhetjük, meddig sétálhatunk a kutyánkkal https://24.hu/belfold/2020/11/13/ezen-a-terkepen-megnezhetjuk-meddig-setalhatunk-a-kutyankkal/
rovan
2020. november 14. 02:22
Attól tartok, hogy ettől megnő a felelőtlenül örökbe fogadott kutyák száma, majd a kóborkutyáké. miközben ugyanannyi koronavírussal fertőzött hal meg krónikus betegségekben, mint előtte. Viszont lesz egy csomó kóborkutya.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!