Ukrán területről indított rakétával lőhették le a maláj utasszállítót

2015. október 14. 21:34

Az orosz Almaz-Antej fegyvergyártó vállalat a TASZSZ hírügynökségen keresztül közzétette a teljes vizsgálati jelentését a Malaysian Airlines MH17-es járatának lelövésével kapcsolatban. A jelentés alapján a tragédiát okozó rakéta a 9M38-as típus egy régi változata volt, amelyet az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaroscsenszkéről indítottak.

2015. október 14. 21:34

Az Almaz-Antej orosz fegyvergyártó felhatalmazta szerdán a TASZSZ hírügynökséget, hogy teljes terjedelmében közzétegye a konszern jelentését a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének tavalyi kelet-ukrajnai katasztrófájáról, mivel a jelentés az elmúlt napon különböző változatokban tűnt fel a világhálón.

Az orosz fegyvergyártó konszern szerint keddi sajtótájékoztatójuk óta számos újságíró és szakember kereste meg a vállalatot a jelentés különféle verzióinak eredetiségét illetően.

A TASZSZ szerdai tudósításában azt írta: a hivatalos, teljes terjedelmű anyagban olyan számítások adatai találhatók, amelyeket a fizikai kísérletek előkészítése során, illetve e kísérletek után készítettek. A konszern illetékesei e számítások alapján állapították meg, hogy a Boeingre az ukrán hatalom irányítása alatt lévő Zaroscsenszkéről lőttek ki Buk légvédelmi rakétarendszerből egy 9M38 típusú rakétát.

A hírügynökség szerint a jelentés magában foglalja a gépet ért főbb sérülések értékelését, így a géptesten, a pilótafülkén és a hajtóműveken történt repeszbecsapódásokat ábrázoló fotókat, akárcsak olyan matematikai számításokat, amelyekből az említett becsapódások alapján a rakéta repülési ívére lehet következtetni. A jelentésben az ezzel kapcsolatos kísérletek eredményei olvashatók, akárcsak a szakemberek következtetései azzal kapcsolatosan, hogy a rakéta tartalmazhatott-e a nemzetközi vizsgáló bizottság által bemutatott, i-gerenda formájú roncsoló repeszeket.

A TASZSZ a fentieken kívül olyan, nagy sebességű kamerákkal készített videofelvétel-részleteket is közölt az elvégzett kísérletről, amelyeken több nézőpontból, lassítva látható a robbanás iránya és a roncsoló repeszek szóródása.

Kísérletekkel is alátámasztották a számításokat

A kísérleteket július 31. és október 7. között hajtották végre – írja az orosz hírügynökség, amely szerint annak eredményei megerősítik a konszern szakembereinek következtetéseit. Ezek szerint – írja a TASZSZ – az ukrán katonák ellenőrzése alatt álló Zaroscsenszkéről indították a rakétát. E kísérlet eredményei tették lehetővé a rakéta típusának pontos meghatározását is.

Az Almaz-Antej által szolgáltatott adatok alapján nagy biztonsággal állítható – teszi hozzá a hírügynökség –, hogy a tragédiát okozó rakéta a 9M38-as típus egy régi változata volt.

A konszern keddi prezentációja itt érhető el. A TASZSZ emlékeztet, hogy ez immár Almaz-Antejnek a vizsgálatokról szóló második jelentése. Az elsőt június elején készítette, annak is a teljes anyaga megtalálható a világhálón.

A malajziai légitársaság 2014. július 17-én Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata 298 emberrel a fedélzetén az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen zuhant le, miután feltehetően egy föld-levegő légvédelmi rakétával eltalálták. Az utasok kétharmada holland volt, ezért Hollandiát bízták meg a katasztrófa okainak felderítésére indult nyomozás koordinálásával. A nyomozás első szakasza – amelynek összegzését kedden tették közzé – nem nevezett meg felelősöket, de arra a következtetésre jutott, hogy a katasztrófát egy szovjet-orosz rakéta okozta.

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
majszter
2015. október 15. 14:23
Az Ukrajnában meghalt orosz katonák szüleinek Kreml előtti tüntetése is csak gaz nyugati hamisítás, mert "Ukrajnába egyetlen orosz katona se tette be a lábát". Akik meg betették, azok csak szabadságos hobby-katonák voltak, akik szabadidő eltöltése céljából mentek a szakadár területekre harcolni. Persze a Luhanszknál elfogott két orosz felderítő is csak ukrán szinész. Úgy látszik a védhetetlen hazugságokra még mindig sok hülye vevő akad, vagy ez pártutasítás a Fidesznél?
mistery001
2015. október 15. 12:41
Lehet én nem figyeltem eléggé oda, de már a Mandinert is az Oroszok pénzelik?? "Ukrán területről indított rakétával lőhették le a maláj utasszállítót" a Hollandok által vezetett nemzetközi vizsgálat pont az ellenkezőjét állapitotta meg... (szemből kapott találatot a gép, szakadár terület felől jött a rakéta...) Az oroszok korábban azt állitották Ukrán SZU-24 es lőtte le a gépet... Most mikor ez az álláspont tarthatatlanná vált mást hazudnak: "TASZSZ hirügynökség"... Csak azt nem értem, hogy a Mandiner hogy adhatja ezt a cimet a cikknek, anélkül, hogy a nemzetközi vizsgálat eredményét is ismertetné legalább (ne adj Isten azt ismertetné és megjegyezné mellesleg, hogy közben éppen mit tol az orosz propaganda)...
vigyor
2015. október 15. 10:54
...legyen már egy kurva nyilvános, nemzetközi tárgyalás, mert addig a tököm se tudja, hogy melyik elfogult oldalnak higgyek...
na még ez is
2015. október 15. 10:50
Aha, egy orosz fegyvergyártó szerint. Ez a vizsgálat legalább annyira hiteles, mintha az ukránok előállnának azzal, hogy tuti az oroszok voltak (és egyúttal szánalmas, hogy hányan nyelik be kétely nélkül ezt az infot...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!