Visszatérés Analógiába

2023. augusztus 31. 07:29

Az evolúció szükségszerűsége, hogy a gépek túlnőnek rajtunk, ezt azonban csakis úgy érhetik el, ha elkezdenek jobban hasonlítani ránk. A mesterséges intelligencia hamarosan magáévá teszi az emberi világ hibáit, ellentmondásosságát, s többek között az analóg idő iránti érzékenységét is – állítja egy nonkonform technológiatörténész.

2023. augusztus 31. 07:29
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

George Dyson a technológiák evolúció­jának s azok fizikai környezetünkre, illetve közösségeinkre gyakorolt hatásának szakértője. Édesapja, Freeman Dyson a 20. század egyik zseniális fizikusa volt, aki többek között olyan, lehetséges jövőbeni problémák elméleti megoldásait dolgozta ki, mint a haszonnövények termesztése a világűrben vagy egy űrbéli civilizáció energiaigényének fedezete a már elhasznált energia újrahasznosításával. Ifjabb Dyson érdeklődési köre a számítástechnika, az algoritmusok, a kommunikáció és a közlekedés története – ám aki mindezek alapján egy unalmas zugtudósra gondol, csalódnia kell. Szerzőnk első könyvét az alaszkai szigetvilág ősi tenger­járó eszköze, az aleut kajak technológiai újításairól és azok kulturális következményeiről írta, s bár későbbi munkássága során a modernitás, így Alan Turing számítógépe és – apja nyomdokain – az atomhajtású űrhajók felé fordult, alapító tulajdonosa egy kisvállalkozásnak, amely hagyományos alaszkai kajakokat tervez és értékesít.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!