Hármas egység, európai kétség

2022. augusztus 29. 09:01

A langymeleg, kényelmes gazdagság szappanbuborékként pukkad ki a szemünk láttára.

2022. augusztus 29. 09:01
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa

A világban

a hármas osztatú rendeződés sokféleképp mutatja meg magát,

ősforrását talán a Szentháromság titokzatosságában lehet megjelölni, a három isteni személy egysége, egyenlősége és különbözősége mutatkozik meg benne. 

Ez a hármasság tükröződik a házasság misztériumában is, két különböző ember, egy férfi és egy nő teremtőerejű 
szeretetkapcsolata, melyben ott munkálkodik az isteni küldetés az élet továbbadására, és amely kapcsolat földi értelemben is helyet képes biztosítani az oda születőknek.

Létezésünk időbelisége is három részre bomlik: múlt és jövő metszetében élünk a jelenben. És itt vannak a népmeséink a három kívánsággal vagy próbával, s a „három a magyar igazság” is ezt a szimbolikus triászt hordozza.

És ugyanígy az emberlét is hármas ösvényen haladva adja ki a személy teljességét: test, lélek és szellem együttműködésében írható le. Az emberpalánta nevelésénél e három területet kell egyszerre, egymást támogatva növelni, a kiegyensúlyozott emberi élethez is ezek harmóniájára van szükség.

Ahogy

a jól működő emberi közösségek, társadalmak sem lehetnek meg e három forrásból táplálkozó éltető gyökérzet nélkül.

A közösségeknek ugyanis egyszerre elemi szükségletük a fizikai jóllét, az anyagi biztonság, a szellemet éltető, megtermékenyítő kultúra, valamint – nem utolsósorban – a transzcendens kötődés, amely e világi életen túli távlatot és értelmet ad a létezésnek, egyúttal kijelöli a többség számára elfogadható erkölcsi normákat.

A civilizációs teljesítmény foka akkor éri el tetőpontját, ha e hármas egység egyszerre működik, hanyatló korszakába pedig akkor ér, ha valamelyik ponton tartós sérülés, deficit áll be. Vegyük most szemügyre e hármasság figyelembevételével a világban otthonunkat jelentő közösség, Európa állapotát.

Kezdjük a szakrális alapoktól, a lélek állapotától. Nos, e téren nincsenek jó hírek, mert a felvilágosodás korától tartó szekularizáció mára nemcsak Európa zsidó-keresztény alapjait és az azon alapuló morális közmegegyezést rengette meg, de lassan kiüresednek templomaink, nincsenek papjaink, a keresztény egyházakban pedig olyan fundamentális kérdések körül alakulnak ki feloldhatatlan ellentétek, mint például az azonos neműek házasságának megáldása. A hithű keresztények kisebbségi létbe szorulnak, miközben mecsetek sora nyílik, és az iszlám követőinek száma nő. Az európai ember nem tart igényt Istenre, leszámolt teremtményi mivoltával, önmagát tette mindenhatóvá. Ezzel megszűntek a mindenki által elfogadott normák, a miről az énre tevődött át a hangsúly.

A szellem és a kultúra világa ugyancsak nincs jó állapotban.

A tudományos tények ideológiai alapon simán felül­írhatóvá váltak, az eltörléskultúrától rettegve azt sem merik már kimondani, hogy valaki fiú vagy lány, az értékvesztett világban nincsenek olyan magasztos eszmék, melyek ihletet, perspektívát adnának a művészetnek. A korábban oly sokra tartott európai innovációs képesség is hanyatlik: gondoljunk csak arra, hogy a tudományos válasz a koronavírus-járványra mennyit késlekedett errefelé.

És az anyagi dolgok: a jólét évtizedei mostanra nyilvánvalóan véget értek. Az a langymeleg, kényelmes gazdagság, melybe Nyugat-Európa mai középgenerációja belenőtt, szappanbuborékként pukkad ki a szemünk láttára, mert olyan alkalmatlan vezetői vannak a kontinensnek, akik bugyutaságukban ezt az utolsó talapzatot is kirántják alóla: nincs nyersanyag, csak infláció, recesszió, hanyatlás.

Itt tartunk most. A látlelet nem biztató, de egy másik hármas: a hit, a remény és a szeretet megtartóereje talán még kivezethet bennünket ebből a zsákutcából. Feltéve, ha még igényt tartunk rájuk.

Nyitókép: Shutterstock
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laceh
2022. augusztus 29. 17:17
Szép az írás, bár picit sekély, egy picit álom. Mindent relatívizáltunk. Nincsenek biztos értékek, támaszpontok, erkölcsi, kultúrális fogodzók. A nagy tömegnek semmit sem ér az Isten, haza, család szentháromsága sem. A tömegnek kenyér kell és némi církusz. És a tömeget nem sikerült felemelni a szellem magaslataira. Elenyésző kisebbségre van bízva mindig a világ üdvössége, a tragédia pedig abból fakad, hogy a felelős gondolkozásúak helyét áveszik a gazemberek és az őrültek. Ennek vagyunk ismételten tanúi és elszenvedői a civilizált világban!
Jason Bourne
2022. augusztus 29. 10:41
Egy biztos: nem felfelé ível az elmúlt pár év óta a nyugati világ pályája, ezt csak a vak nem látja. Lehet, mérgiscsak jó helyen vagyunk Európa közepén, kelet-nyugat határán, ide is oda is tudunk billeni, attól függően mit kíván a MAGYAR ÉRDEK. Csak ezt kell nézni.
olajfa1
2022. augusztus 29. 09:30
A libbant-bolsi-züld HAZÚG ÁLOM-ból most ébredeznek a nyugati választók és a kisemberek!
somatic335 - Legyetek bátorak
2022. augusztus 29. 09:20
Pff, ezoterikus hablatyolás. Mandiner szinvonal csúcsa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!