Humanista-keresztény sci-fi Magyarországon

2019. július 19. 09:13

Jámbor András
Mérce

Milyen csodálatos lenne, ha Magyarország kormánya nem járulna hozzá emberek halálához és éheztetéséhez.

„Magyarország kormánya ma este nem sokkal 8 óra után büszkén bejelentette: megvétózta a visegrádi négyekkel közösen, hogy terv készüljön arról, hogy ne fulladjanak meg a menekültek a Földközi-tengeren.

»A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek arra, hogy közös nyilatkozatot fogadtassanak el, amely kimondaná, hogy a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását« – büszkélkedett a Belügyminiszter.

Azt is hozzáharsogta a jó hírek harsonája, hogy ez azért van, mert a kormány álláspontja szerint »nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani«. Ha kell, akkor a tenger közepén embereket kell megállítani, hagyva őket meghalni, de persze ezt már csak én teszem hozzá.
Hogy pontosan mit jelent a »megszervezni«, arról a HVG írja le az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyminiszterének álláspontját:

Maria Ohisalo, az EU soros elnökségét betöltő Finnország belügyi tárcavezetője szerint arra kerestek állandó megoldást, hogyan lehetne megakadályozni, hogy emberek haljanak meg a Földközi-tengeren. A térség ugyanis – ahogy korábban Ursula von der Leyen kedden megválasztott bizottság elnök is fogalmazott – a világ egyik leghalálosabb határszakasza. »Nem hagyhatjuk, hogy az emberek megfulladjanak, ki kell találnunk valamit az ad hoc megoldások helyett« – mondta a finn politikus.

Szerencsére ma este más büszkeségre is van okunk. Jubiláltunk ugyanis, mert a magyar kormányt tizenötödik alkalommal kellett felszólítania a a strasbourgi bíróságnak, hogy »légyszi ne, ne éheztessetek már menekülteket a tranzitzónában«, így elérve, hogy feladják a kérelmüket a bejutást illetően (amit ugye jó eséllyel amúgy se kapnának meg).  Tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is. A röszkei tranzitzónában, azaz börtönben lévő körülmények ellen eddig tényleg csak a pápa nem szólalt még fel.

Dagad tehát a keblünk, ma is jó magyarnak lenni! Embereket, akik olyan körülmények közül jönnek, hogy feladják mindenüket, vállalják akár a halál kockázatát is, hogy jobb életet kezdjenek, éheztetünk, és vétózgatunk, hogy ha lehetséges, akkor inkább fulladjanak bele a Földközi-tengerbe, mert megszervezni nem lehet a migrációt.

Azt a kérést pedig már meg se merem fogalmazni, hogy milyen csodálatos lenne, ha Magyarország kormánya nem járulna hozzá emberek halálához és éheztetéséhez. Ez már egy humanista-keresztény sci-fi ma Magyarországon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://www.mandiner.hu/trackback/151844

Ajánljuk még a témában