Soros saját magát is megadóztatná, nem csak a többi szupergazdagot

2019. június 25. 12:16

Mindezt a klímaválság jegyében kérik demokrata elnökjelöltektől.

Több amerikai szupergazdag szorgalmazza a 2020-as választásra készülő elnökjelölteknél, hogy vessenek ki vagyonadót rájuk, az egyenlőtlenség csökkentése és klímaváltozás elleni küzdelem érdekében - számol be az Euronews a BBC-re hivatkozva. Mint azt egy nyílt levélben írják, „Amerikának morális, etikai és gazdasági kötelessége, hogy jobban megadóztassanak minket”.

Soros és a hétfőn a CEU-n kifakadó fia, Alex mellett Chris Hughes, a Facebook egyik társalapítója, Charlie Munger milliárdos lánya, Molly, Walt Disney leszármazottja, és a Hyatt hotellánc tulajdonosai szerepelnek a levél aláírói közül. A csoport leszögezte, hogy pártatlan és nem támogat egyetlen jelöltet sem. A levélben viszont említették, hogy három demokrata jelölt Elizabeth Warren szenátor, Pete Buttigieg polgármester, és Beto O’Rourke is támogatja az elképzelést.

A hétfőn közzétett nyílt levélben azt írják, hogy a „vagyonadó segíthetne a klímaválság kezelésében, a gazdaság fejlesztésében, az egészségügy javításában, egyenlő lehetőségek biztosításában és megerősítené a demokratikus szabadságjogokat. Egy vagyonadó bevezetése a köztársaságunk érdeke”. A levélben odaszúrnak Warren Buffettnek, a világ egyik leggazdagabb emberének, aki szerintük arányaiban kevesebbet adózik, mint a titkára.

Mint az Euronews ismerteti, kutatások szerint az Egyesült Államok lakossága leggazdagabb egy százalékának felső egytizede idén vagyonának 3,2 százalékát fizeti be adó formájában, míg a maradék 99 százalék esetében 7,2 százalék ez az arány.

Az adó az amerikaiak leggazdagabb egy százalékának a tizedét érintené, ez körülbelül 75 ezer családot jelent. Mint fogalmaznak az Euronews cikkében, „ez nem vágná őket földhöz”: 2 centes adót javasolnak dolláronként az 50 millió dollár feletti vagyonokra. Az 1 milliárd dollár feletti vagyonokra tovább egy cent adót vetnének ki. Ez számításaik szerint tíz év alatt hárombillió dollár adóbevételt jelentene az államnak.

A bejegyzés trackback címe: https://www.mandiner.hu/trackback/150623

Ajánljuk még a témában