Iszonyatosan nagy ambícióim vannak

2019. június 19. 11:39

Dobrev Klára
444

A következő öt évben a magyar ellenzéki EP-képviselőn múlik, hogy benn tudjuk-e tartani az országot az unióban. Interjú.

Kívülről nézve inkább azon múlt, hogy Ön a listavezető, és nem a népszerűtlenségi listák örök rekordere, Gyurcsány Ferenc.

Akkor rosszul látja. A választók tudják, hogy ki a DK elnöke. A Fidesszel szembenálló világban Gyurcsány elfogadottsága lényegében megegyezik a többi ellenzéki vezető támogatottságával, nézze meg a közvéleménykutatásokat. A fideszesek szemében persze az ördög, de mi büszkék vagyunk erre, mert valóban ő a legkérlelhetetlenebb velük szemben.

Természetesen remélem, hogy oka a jó eredménynek az én személyem is, és hogy hitelesen tudtam képviselni a programunkat, hisz másképp nem választott volna listavezetőjének a párt. 

Számíthatott az is, hogy úgy döntöttünk, szemben például az MSZP-vel, hogy csak olyan jelölteket állítunk, akik ténylegesen ki is mennek Brüsszelbe.


Viszonylag ritka demokratikus díszletek közt, hogy az elnök felesége vezeti egy párt EP-listáját. 

Beszéljünk őszintén! Nem azért lettem listavezető, mert Gyurcsány felesége vagyok, hanem annak ellenére. A politikai aktivitásom miatt hosszú évek óta kapacitált ez a politikai közösség, hogy vállaljak formális szerepet a DK-ban. Mindig is úgy éreztem, hogy az én politikai aktivitásom elegendő - és azzal, hogy járom az országot, hogy az Altus ügyeiben bíróságon és a nyilvánosságban kiállok az igazunkért, én megteszem a magamét. Csak közben tönkretették a hazámat. Már nem maradt ok kényeskedni. Be kellett állni küzdeni.

 

Azzal, hogy kihúzta a pártot a mélyből, és a DK az ellenzék egyik vezető ereje lett, logikus következő lépés lehetne, hogy elindul a pártelnökségért. Tervezi? 

Menjünk sorjában! A DK-t nem kellett kihúzni a mélyből, és amit most elértünk, az közös siker. Ahogy nem igaz, hogy a DK egyenlő Gyurcsány Ferenccel, épp úgy nem igaz, hogy most én tettem csodát. A DK érte el a 16 százalékot, nem én. Az én dolgom ezután az, hogy az Európai Parlamentben küzdjek Magyarországért. 

Miután a belpolitikát a Fidesz kiüresítette, Brüsszel és Strasbourg maradt meg a politika legfontosabb színpadának, és a következő öt évben a magyar ellenzéki EP-képviselőn múlik, hogy benn tudjuk-e tartani az országot az unióban. Ehhez nagyon nagy ambíció kell. 

Szeptembertől Finnország veszi át a soros elnökséget. A héten tárgyaltam az egyik delegációvezetővel, aki elmondta, hogy nekik a jogállami ügyek és a 7-es cikkely szerinti eljárás prioritás lesz. Ezek után a mi célunk az, hogy úgy helyezzük nyomás alá a kormányt, és kényszerítsünk ki változást, hogy közben annak az ország nem szenvedi kárát. A szavazati jogunkról, a tagságunkról, a támogatások, az Erasmus-programokról egyaránt szó van.

 

Akkor elindulna adott esetben elnöknek?

A képzelőerőmet arra használom, hogy Magyarországot ne engedjem, hogy Orbán kihúzza Európából, és elveszítsük miatta a támogatásainkat. Ne becsülje le ezt az ambíciót, ennél fontosabb feladat alig van.

 

Hogy lehet úgy nyomás alá helyezni a kormányt, hogy azzal ne az ország járjon rosszul?

Van itt egy alapvető félreértés: nem önmagában az európai politikusoknak, hanem az európai választópolgároknak van tele a hócipője azzal, hogy az adójukból magyar oligarchák és az Orbán-család vagyonát pénzelik, miközben ők lázítanak az Unióval szemben. 

Magyarországot akarjuk jobbá tenni, nem pedig a fideszes világot gazdagítani. Azt szeretnénk például, hogy egyes európai intézmények közvetlenül nyújtsanak támogatásokat civil szervezeteknek, kutatószervezeteknek, önkormányzatoknak, vagy vállalkozásoknak. A mostani kormány az európai pénzekkel jutalmaz, zsarol, klientúrát épít. Ezért azon dolgozunk, hogy a Magyarországnak járó támogatások egyre nagyobb részéről ne Budapesten döntsenek.

A 7-es cikkely szerinti eljárás mindenki számára új helyzetet fog teremteni, és ennek az új helyzetnek kell kialakítani a játékszabályait. Nem az a cél, hogy az unió elveszítsen bennünket, hanem hogy úgy lépjen fel Magyarország diktatórikus kormányával szemben, hogy közben az állampolgárok ettől nem szenvednek hiányt.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://www.mandiner.hu/trackback/150310

Ajánljuk még a témában