Veszélyben Európa

Migrációkutató: Görögországban feszült a helyzet

2019. április 8. 11:54

A migránskaraván bármikor elindulhat a Migrációkutató Intézet munkatársa szerint.

Továbbra is feszült a migrációs helyzet Görögországban, miután a hatóságok a múlt hétvégén megakadályozták, hogy bevándorlók tömegesen Nyugat-Európába induljanak – mondta a Migrációkutató Intézet helyettes vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Janik Szabolcs hozzátette: az Európai Unió vezetői szerint ugyan lezárult a migrációs válság, a görögországi események azt mutatják, hogy továbbra is komoly igény mutatkozik a bevándorlók között arra, hogy eljussanak Nyugat-Európába. Hangsúlyozta: átmenetileg lehetnek alacsonyak a bevándorlási statisztikák, de így is több mint 150 ezren jutottak be az Európai Unióba különböző földközi-tengeri útvonalakon 2018-ban.

Az igazgatóhelyettes szerint állandó migrációs nyomás nehezedik az Európai Unióra. Mint mondta, Görögországban a táborok többszörösen túltelítettek, így bármikor elindulhat egy újabb karaván Nyugat-Európa felé. A migrációs szándékot nem lehet hatósági beavatkozással megállítani, és azon kellene dolgozni, hogy minél élhetőbb körülményeket teremtsenek a táborokban – magyarázta Janik Szabolcs. 

(Kép: Illegális bevándorlók tüntetnek az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt 2019. április 6-án.  MTI/AP/Jánisz Papanikosz / MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://www.mandiner.hu/trackback/146356

Ajánljuk még a témában