Nem csak a kormány a fontos

Három Királyfi, Három Királylány: A szülőgép kifejezés használatát minden édesanya nevében kikérjük magunknak

2019. február 19. 10:10

Egyértelmű és markáns szemléletváltás zajlik Magyarországon. Amíg régebben lemondást, saját magunk munkaerőpiaci hátrányba helyezését jelentette a gyermekvállalás, ma egyre inkább trendi a gyerek – mondja a Mandinernek a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szóvivője, Kuthi Áron a kormány hétpontos családvédelmi akcióterve kapcsán.

Július elsejétől indul a kormány családpolitikai akcióterve Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin családügyi államtitkár vasárnapi és hétfői bejelentései szerint. A Mandiner nagycsaládos nőket, családszervezeteket, szakembereket keres meg, hogy megkérdezze őket, mit gondolnak az intézkedéscsomagról.

Ezúttal a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat kérdeztük.

Korábban a Nagycsaládosok Országos Egyesületét, a Fiatal Családosok Klubját és Kóczián Máriát,a Talita női portál egyik alapító-szerkesztőjét kérdeztük a témában

Kuthi Áron

Hogyan vélekednek Orbán Viktor és a kormány családvédelmi akciótervéről?

Nem szemlélhetjük máshonnan a bejelentett intézkedéseket, mint alapítványunk mottóján keresztül: célunk, hogy a tervezett, kívánt gyermekek megszülessenek. Hogy szolgálja-e ezt a célt az intézkedéscsomag? Ezt a mínusz egyedik napon megmondani lehetetlen. Viszont azt látjuk, hogy a csomag a családalapítással és gyermekvállalással összefüggő számos területet érint egészen az autóvásárlástól a nagyszülők bevonásáig. Ezek mindegyike azt szolgálja, hogy a családalapítás, és az első, második, harmadik és további gyerekek vállalása ne nehezebb, hanem könnyebb legyen. Hogy a gyerekvállalás, a gyereknevelés minél kevesebb lemondással járjon. Aztán hogy mindezzel a sok igénybe vehető könnyítéssel él-e a magyar, az majd elválik. Mert valahogy

mindig túl sok szó esik az állam társadalomformáló szerepéről, hogy tőle kellene várni ösztönzőket, a támogatási rendszerek kiszélesítését.

De mi van a verseny- és civil szférával, a helyi közösségekkel? Ott nem akar senki elgondolkodni azon, hogy hogyan akarjuk a jövőnket elképzelni? Minden szférának el kell végeznie a házi feladatát, a vállalatoknak jól felfogott érdekükből kifolyólag meg kell tartaniuk a női munkaerőt (mégpedig nem máshogy, mint családbarát céges környezet kialakításával), a helyi közösségeknek pedig be kell dobniuk a közösbe azt, amit helyi szinten meg tudnak tenni a gyerekekért. tehát fontosnak tartjuk az önszerveződést is. Mozgalmunk egyre több városban, településen jelen van, együttműködünk helyi szervezetekkel, baba-mama klubokkal. 

Ha pragmatikusan szemléljük a hét pontos intézkedési terv hatásosságát, azt mondhatjuk, kudarc az, ha nem növekszik a születésszám, siker, ha növekszik. De látni kell, hogy egyáltalán nem az ilyen-olyan intézkedésektől leszünk többen, vagy ugyanannyian, hanem a jól-léttől, hogy egy fedél alatt jól érezzük magunkat a következő generációval, hogy alapvető elégedettség jellemzi a mindennapokat. Ehhez fontos, hogy növekedjenek a bérek, a vásárlóerő, az általánosan magas fokú közbiztonság, a könnyen elérhető közoktatás, a közelben igénybe vehető sportolási lehetőségek, a tiszta levegő, stb. 

Mindazonáltal a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom azt látja az intézkedésekben, hogy a kormány belátta, az élet rengeteg szegmensét kell stimulálni, hogy a várt gyerekek meg is szülessenek. A csomag komoly feladatot ró a kormányzatra, és reméljük, hogy látják is ezt a döntéshozók, elég csak azt említeni, hogy ha már felépülnek az ígért bölcsődék, jól fizetett nevelők is dolgoznak majd bennük. 

Egyáltalán egy kormány tudja jelentősen növelni a születésszámot?  

Kormányok egyedül születésszámot nem tudnak növelni, ehhez

a vállalati szféra és a civil, helyi közösségek közreműködése elengedhetetlen.

Akár a több kormányzati ciklusokon átívelő munka is kevés lehet, ha a családpolitikai intézkedések szigetszerűek, összefüggéstelenek és nem inspirálják a fenti szférákat. Mi összefüggő, rendszerbe szervezett, átfogó és egyre bővülő családpolitikai intézkedéseket látunk 2010 óta. 

A családtámogatási rendszer Orbán Viktor évértékelőn elmondott beszéde alapján újabb hét ponttal bővül:
1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden negyven alatti nő, aki első házasságában szül gyereket, tízmillió forintos kedvezményes hitelben részesülhet.
2. A két-és többgyermekes családok a CSOK-ot ezentúl használt lakásokra is felhasználhatják.
3. A második és minden további gyermek születése esetén átvállal a családok jelzáloghiteléből.
4. Azok a nők, akik négy vagy több gyereket vállaltak, életük végéig mentesülnek a SZJA fizetése alól.
5. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját.
6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást – 2022-re minden gyereknek lesz lehetősége bölcsődébe járni.
7. Bevezetik a nagyszülői GYED-et.

Mit gondolnak az ilyen intézkedések kritikáiról? Elsősorban arról, hogy a kormány szülőgépnek tekinti a nőket, illetve hogy az ilyen lépések diszkriminálják az egyedülálló nőket, valamint a gyermeket vállalni nem akarókat? 

Kritika például, hogy akkor miért nem lettünk többen 2010 óta? A társadalom nem egy gyár, ahol a nyersanyagot betápláljuk, és kijön a termék, és ha több nyersanyagot adagolunk, több termék jön ki. 2008 óta a családok rettentő hullámzást éltek meg saját lehetőségeiket illetően, egy pénzügyi válságot, elbocsátásokat, munkanélküliséget, aztán jött a közmunkaprogram és az ingatlanpiaci boom. Kiegyensúlyozott fejlődésre, gyarapodásra csak pár éve adatik lehetőség. Ezért is van, hogy reakcióként sokan mennek külföldre dolgozni. Apropó, külföld. Világvégeként tálalta a sajtó másfél éve, hogy minden hatodik-hetedik magyar gyermek külföldön születik. Hát akkor lehet, hogy nem is annyira tragikus a népességcsökkenés! A mobilitás belföldön nagyon kicsi, nemzetközi viszonylatban pedig nagy. Nem csak a családpolitikai lépések, hanem a bérek emelkedése is közrejátszik, ha valaki hazatelepül. 

A szülőgép kifejezés használatát minden édesanya nevében kikérjük magunknak.

Erről csak annyit, hogy valaki adójával, valaki gyermekeivel ad be a közösbe. Mind a két fél a társadalom, a nemzetgazdaság jövőjét, fennmaradását támogatja. Ha valaki gyereket vállalva adómentességet, adó-visszatérítést kap, az teljesen rendben van. Aki ebben azt látja, hogy a kormány valami felvilágosodás előtti státusba akarja visszaszorítani a nőket, az valószínűleg nem érzékeli a hatalmas munkaerőhiányt, ami nagyon gyors léptekkel teremti meg az otthonról dolgozás, a részmunkaidő intézményét és elterjedését idehaza is. Alapítványunk külön munkacsoportja dolgozik a családbarát vállalati jó gyakorlatok minél szélesebb körű megismertetésén. 

Alapítványunk szerint egyértelmű és markáns szemléletváltás zajlik Magyarországon. Amíg régebben lemondást, saját magunk munkaerőpiaci hátrányba helyezését jelentette a gyermekvállalás, ma egyre inkább trendi a gyerek. Pelenkázz, tovább élsz – volt egyik akciónk jelmondata. Gyerekekkel élni kutatások alapján is hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzéséhez. A gyermek egészségvédő faktor!

A bejegyzés trackback címe: https://www.mandiner.hu/trackback/143285

Ajánljuk még a témában