A volt svéd miniszterelnök nem győzte ekézni az Orbán-kormányt

2023. december 14. 22:43

Szerinte Magyarország az egyik első áldozata az illiberalizmus feltámadásának és a demokrácia elleni támadásoknak.

2023. december 14. 22:43
Congress of the EU Socialists PES

Korábban megírtuk, hogy Stefan Löfvennel, az Európai Szocialisták Pártja elnökével közös konferencián vett részt az MSZP, ahol a volt svéd miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy az autoriter rendszerek lassan falják fel a demokratikus intézményeket, és ez a folyamat erőteljesen halad Magyarországon. 

Löfven nem állt meg ennyinél, mert arról is beszélt, hogy tudja, „osztják mélységes aggodalmamat ami az illiberalizmus feltámadását, a demokrácia elleni támadásokat, valamint a munkavállalók jogai elleni támadásokat illeti”.

Magyarország az egyik első áldozata ennek a folyamatnak Orbán Viktor miniszterelnöksége óta

– hangsúlyozta. Hozzátette: „ez gyakorlatilag egész Európában jelen van, ez a destruktív erő túláradhat, amellyel nehéz lesz szembe szállni.”

Arra a folyamatra, hogy az autoriter rendszerek lassan falják fel a különböző intézményeket két példát is említett: az egyik a szakszervezetek pénzügyi működtetését nehezíti meg, a másik az az Alaptörvény-módosítás, amely alapján a honvédségen belül nem működhet szakszervezet.

„Az Orbán-kormány pontosan tudja, hogy mit csinál akkor, amikor támadja a szakszervezeteket. Nem csak gyengíteni szeretnék a munkavállalói szervezettséget, azért is támadják a szakszervezeteket, mert azok rendkívül fontosak egy demokráciában

 – emelte ki Stefan Löfven.

Nyitókép: CARSTEN KOALL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2023. december 15. 13:15
A hegesztő már csak tudja.
Krupp Skya
2023. december 15. 11:51
Mekkora orra van ennek? Maximum egy buzinak a seggébe tudná kényelmesen betolni. Máshol a szűkség esete forogna fent. Tovább a kommentekhez
optimiska-2
2023. december 15. 10:38
Azért ez a Stefan majdnem olyan éles, mint a bécsi taxis. El kell ismerni.
mysstes
2023. december 15. 10:32
a svéd palitól kérdezem: a nato -n belül van szakszervezet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!