Ha kiderülne, hogy a finnugor nyelvek közös őse a legősibb magaskultúrák nyelveinek leszármazottja lenne, akkor is ragaszkodnának a türk rokonsághoz?

2023. szeptember 25. 18:04

Ezzel a délibábos nacionalizmussal szemben mi a realitás talaján állunk.

2023. szeptember 25. 18:04
null
Martin Ethelwolf
Martin Ethelwolf
Facebook

„Igazgató úr! Ha kiderülne, hogy a finnugor nyelvek közös őse a legősibb magaskultúrák nyelveinek leszármazottja lenne, akkor is ragaszkodnának a türk rokonsághoz?

– Minket összekever azokkal az áltudományos fantasztákkal, akik számára a tények érdektelenek, csak az a lényeg, hogy a magyarság a legősibb és legelőkelőbb ősökkel dicsekedhethessen. Ezzel a délibábos nacionalizmussal szemben mi a realitás talaján állunk.

– És mi a realitás?

– A pénz.

– Köszönjük!”

 


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. január 02. 17:31
Annak van egy bája, hogy a tudományosságra hivatkozó balosok, tojnak a genetikára, és olyan nyelvrokonságot erőltetnek, amely minimum kérdőjeles.
fogas paduc
2023. szeptember 26. 15:04
https://www.youtube.com/watch?v=6tjGxX-4ZZA
bölcsuhú
2023. szeptember 26. 11:24
folyt. A Kárpát-medence is egy ilyen paleolitikumi /jégkorszaki menedékhelyként szerepelt, lakosaival együtt. Innen főleg kirajzottak az emberek, követve kezdetben a zsákmányállataikat (mamutok, rének, stb), majd a túlszaporulat távozott új hazát keresve s remélve, de idővel vissza is térhettek. S persze átvonultak itt a többi vándor népek is, letelepedve és beolvadva, vagy tovább állva. S mind tudott beszélni, mindnek volt kialakult nyelvjárása, d nem mind maradt fenn irásbeliség hiányában vagy a nyomai elpusztultak. Ami maradt az a jéghegy csúcsa s abból nem lehet mindent a valóságnak megfelelően visszagombolyítani, már csak az érdekek ütközése miatt sem. Ami a magyar nyelvet és beszélőit illeti, legvalószínübb, hogy az itt a Km-ben alakult ki s túlélte az elmúlt évezredek népvándorlásait, a honfoglalók meg az innen eltávozottak visszatérői lehettek.
bölcsuhú
2023. szeptember 26. 11:24
A vita tárgytalan, ugyanis a nyelvészet mindössze pár ezer évet képes felölelni, vizsgálni, tárgyalni, miközben az emberiség már sok százezer éve artikuláltan beszél! Ez alatt - mivel kezdetben igen kis populációkat alkotott s azok sem éltek egymáshoz közel, számtalan nyelv alakult ki. A mezolitikumban kezdődő letelepedésnek és mezőgazdaági tevékenységnek köszönhetőn alakultak ki a nagyobb közösségek és a kereskedelmi, stb. kapcsolatok révén beolvasztották a kisebbeket, nyelvükkel együtt. A népvándorlások következtén ben kezdődött el a keveredés s a közös nyelvek kialakulása, ami nem jelenti az ősiek eltünését, ot ahol az őslakosság helyben maradt és szaporodott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!