Egy ukrán igazgatónő tündöklése

2023. szeptember 08. 09:15

Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!

2023. szeptember 08. 09:15
Apáti Bence
Apáti Bence
Magyar Nemzet

„Egy kissé teltkarcsú, kerek arcú, fekete hajú hölgy áll a sárgára festett iskola udvarán. Nézi a vele szemben némán felsorakozó magyarokat, akik közül vannak, akik dacosan, vannak, akik szomorúan és vannak, akik félelemmel a szemükben figyelik.

Őt, a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola új igazgatónőjét. Aki amúgy nem beszél magyarul. Minek az egy magyar iskolában? Mosolyog. Majd szemtelenül, csak a hatalmaskodó urakra jellemző magabiztossággal felnevet.

A nő, mielőtt a térség legjobb iskolája igazgatónője megtisztelő cím birtokosa lett, egy óvodát vezetett. Káprázatos és megdöbbentően gyors karrier. Egészen biztosan nem ukrán származása és vad nacionalizmusa miatt került ebbe a magas pozícióba, hanem megkérdőjelezhetetlen szaktudása miatt.

A magyarokból álló tanári kar nem mosolyog, nem nevet, de nem is hajlik meg. Majd talán törni fog, mint a fenyő. Vagy mint a munkácsi turul. Mert ilyen a magyar. Régóta tudjuk. Ők is tudják.

Egykor Romániában láttunk hasonló vezetőket. Románok, nagy románok voltak. Jöttek oktatni minket, magyarokat. Abból, hogy kicsik, gyengék és legyőzöttek vagyunk. Olyan nép, amelyik jobb, ha meghajol és meghúzza magát, amelyik nem énekelheti el a himnuszát, amelyik nem tűzheti ki a nemzeti színű lobogóját. Még egy árva piros, fehér, zöld színű zászlócskát sem.

Mindig ökölbe szorul a kezem, ha eszembe jut, hogy valaki hozzányúl egy kis magyar zászlóhoz, és letépi. Mert az esetleg zavar egy ukránt vagy egy románt. Nem baj, ilyenkor mindig azzal nyugtatom magam, hogy akik a magyar jelképeket betiltják vagy letépik, egyszer pórul fognak járni. Valamikor biztosan. Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz!

Az iskola pici elsősei persze nem értenek ezekből a dolgokból semmit. Kissé megilletődötten ácsorognak, nézik egymást, magukat és a végzősöktől kapott apró ajándékokat. Egy képeslap. Egy toll. Egy jó szó. Magyarul. Egyelőre. Azt még szabad.

A felső osztályokban ugyanis már régóta nem kaphatnak magyar nyelvű oktatást a magyar diákok. Négy vagy több éven keresztül egy idegen nyelven kénytelenek tanulni. Kiváló recept arra, ahogy a magyar elfelejtsen magyarul. Hogy elfelejtse, hogy magyar. A gyalázatos ukrán nyelvtörvény persze csak egy azon intézkedések közül, amelyek azt hivatottak szolgálni, hogy a magyar kisebbséget megfélemlítsék.

Nemrég történt, hogy a munkácsi várról barbár módon ledöntötték a turult. Nem hajlott az sem. Tört. Apró darabokra. A várárokban hagyták egy rövid ideig a barbárok, hadd lássa a kisebbség, mit gondol róluk a többség.”

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Filep István

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2023. szeptember 08. 17:59
Minél több ukrán döglik meg, ezt a kurvát is beleértve, annál jobb.
Obsitos Technikus
2023. szeptember 08. 15:15
Hogy hívták a harrypotterben azt a rendkívül ellenszenves, rózsaszín tanítónénit? :-)
kipe71
2023. szeptember 08. 11:59
Erről csak egy beszélgetés jutott eszembe. Szoktam kimenni Londonba, mert a legjobb barátom kiment, hogy eltartsa a családját. (a kommentelőknek: ez majd egy másik téma!) Ott találkoztam egy román állampolgárságú barátjával (aki MAGYAR! Szebben beszél magyarul mint a médiában a celebek..., olyan mintha a szomszédommal beszélnék!) Keblemre öleltem és ezt mondtam: "Imádom a Székelyeket!" Válasz: Bocs, Én MAGYAR vagyok, csak a határ rossz oldalán születtem! (Nagyvárad), a Székelyek bentebb laknak! NA majd ha ezt megértik a magyarok, akkor rendben lesz a Magyarság és a Kárpát-medence....
Érdizoli
2023. szeptember 08. 11:57
Ha ezelőtt 35.-40 éve megkérdezték volna tőlem, hogy mit szólók ahhoz, hogy a szovjetek egymást ölik, csak egy kávét kértem volna. Az eltelt idő alatt a véleményem nem nagyon változott, nekem mindegy, hogy ki nyer, az orosz vagy az ukrán. Bár tesznek róla, hogy mostanában az ukránok kicsit jobban utáljam....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!