Nehezen viseli a börtönt a perújításban reménykedő Teréz körúti robbantó

2023. június 11. 21:00

Az életfogytiglanra ítélt P. László ügyvédje szerint az általuk beszerzett igazságügyi szakvélemények között legalább öt olyan van, amely külön-külön is indokolná a perújítást. Erről a Fővárosi Ítélőtábla hozza majd meg a döntést, várhatóan a következő hónapokban.

2023. június 11. 21:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy lapunk is beszámolt róla, egy nemrég előkerült videofelvétel és több igazságügyi, szakértői vélemény alapján perújítási indítványt nyújtott be a bíróságra a 2016 szeptemberi, Teréz körúti robbantás miatt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt P. László ügyvédje. Keviczki István lapunknak elmondta, az indítványt a Fővárosi Törvényszékre nyújtották be, amely felterjeszti azt a perújítás megengedhetősége körében határozatot hozó Fővárosi Ítélőtáblára. 

„A táblabíróság először megküldi az indítványt az ügyészségnek, amelynek harminc napja van arra, hogy erre írásban reagáljon. Ezt én is megkapom és nekem is van tizenöt napon, hogy az ügyészség álláspontjára reagáljak” – mondta el az ügyvéd. Ezek figyelembevételével tűz ki tanácsülést az ítélőtábla, ahol dönt arról, hogy elrendeli-e a perújítást. 

Ahogy Keviczki lapunknak fogalmazott: tapasztalt büntetőjogászként úgy látja, hogy

az általuk beszerzett szakvélemények között legalább öt olyan van, amely külön-külön is indokolná a perújítást,

együttesen kezelve őket pedig – álláspontja szerint – nem is szabadna megtörténnie, hogy ilyen erős bizonyítékok felderítése után ne a perújítás mellett döntsön a bíróság.

Pszichés zavarok

A védő annyit elmondott még, hogy

az elítéltet a több mint hat és fél éve tartó fogvatartás pszichésen rendkívüli módon megviselte,

de a perújítás elrendelésében ez a tényező nem játszhat közre, itt azt kell értékelni, hogy az új bizonyítékok alapján reális-e a felmentés vagy a jóval enyhébb büntetés kiszabása.

A jogerős ítélet szerint P. László volt az, aki 2016. szeptember 24-én este fél tíz után a Teréz körút 4. szám alatti üres üzlethelyiség bejáratánál, távirányítóval felrobbantott egy házi készítésű pokolgépet annak érdekében, hogy az ott épp akkor elhaladó rendőrjárőröket megsebesítse és fegyverüket megszerezze.

A robbantásban a két járőr súlyos-életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Az akkor 23 éves P. Lászlót október 19-én fogták el Keszthelyen. A férfi először beismerő vallomást tett, de ezt 2018-ban kezdődött büntetőperében visszavonta. Esetében többször is felmerültek pszichés problémák, többször is elmeorvosi vizsgálatot végeztek rajta. Elfogását követően, agresszív viselkedése miatt egy időre át kellett szállítani az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI), de a bírósági tárgyalásán is zavartan viselkedett, az egyik alkalommal fáradtságra hivatkozva lefeküdt a vádlottak padjára.

Csak 30 év múlva szabadulhat

A férfit első fokon 2018 szeptemberében minősített emberölési kísérletért, robbanószerrel való visszaélésért és terrorcselekmény előkészítéséért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték azzal, hogy legkorábban 25 múlva helyezhető szabadlábra.

A Fővárosi Ítélőtábla 2019 márciusában meghozott jogerős ítéletében helyben hagyta az életfogytiglani szabadságvesztést,

ugyanakkor a feltételes szabadságra bocsátás lehetséges időpontját 30 évre emelte.

A 24.hu által ismertetett perújítási indítványban az informatikai, a vegyész, a fizikus, a mérnöki és a pszichológusi szakértő is kétségbe vonja a jogerős bírósági ítélet állításait és bizonyítékait. Az indítvány része az a fent említett, nemrég előkerült, eddig nem publikált felvétel is a robbantásról, amelyen Keviczki István szerint két olyan férfi is szerepel, akik gyanúsan viselkednek, ahogy a robbanás után a kapualjból kiszaladó férfi is. Az ügyvéd azt is állítja: a védence DNS-ét egy 36 méter hosszú, egy méter széles egyenesben találták meg a helyszínen, holott a robbanás erre az egyenesre merőlegesen történt. 

Nyitókép: P. László a Fővárosi Törvényszéken 2018. február 5-én. (Fotó: MTI/Balogh Zoltán) 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mesterséges unintelligencia
2023. június 13. 00:23
A vád mondja hogy 2-őt elpróbált az erdőben.
kalazirozsaa
2023. június 12. 11:53
Nem tudom sajnálni .........
56október
2023. június 12. 11:24
Én semmiféle konkrétumot se nem látok, se nem hallok ki abból, amit az ügyvéd mond. Én elhiszem, hogy nem teregetheti ki a lapjait (ha tényleg vannak neki), de abból a "legalább öt" bizonyítékból legalább egyet kiemelhetne és elmagyarázhatna, ezzel nem tenne semmi inkorrektet. Szóval: ha már nyilatkozik, akkor mondjon is valamit, ne csak beszéljen. Főleg egy jogásztól a kettő nem ugyanaz.
DonCiccio
2023. június 12. 07:33
Pechjére nem EU képviselő.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!