Energiajogász: Az eddig erőltetett liberális piaci elvek kudarcra vezettek

2022. szeptember 30. 11:59

Tóth Máté a Növekedésben megjelent vitairatában azt állítja, ha azt is Brüsszel mondaná meg, mikor van vészhelyzeti, állapot, az már a szuverén minőséget adó döntési jogosultság.

2022. szeptember 30. 11:59

A Növekedés Tóth Máté vitairatát közli. Az energiajogász szerint minthogy az EU energetikai szabályozási javaslatai ad hoc ötletek, melyek a tételesen számba vett súlyos hibáikon túl annak a beismerései is, hogy az eddig erőltetett liberális piaci elvek kudarcra vezettek. Tóth állítja, túl az ad hoc ötletek szintjén viszont egy lényegesen súlyosabb tendencia is kirajzolódik: az EU törekvése a szuverenitásra, melynek a nyári, úgynevezett földgázriasztási rendelet után a következő szintje a „közös piaci vészhelyzeti eszköz” lehet.

Márpedig az állam ott és addig állam, ahol és ameddig rendelkezik a kényszer és kikényszeríthetőség monopóliumával – írja a szerző –, hiszen a jog hatalmi jelenség. Ha ezt az Európai Bizottság birtokolja, úgy az EU tartalmilag, a lényeget, a hatalmi viszonyokat tekintve nagyon fontos lépést tesz az állammá válás felé. Ez a felismerés az intenzitással függ össze, hiszen az államot, akárcsak valamely vegyületet, reakcióban, harcban mérhetjük meg igazán, „szuverén pedig az, aki a kivételes állapotról dönt”.

Ha azt is Brüsszel mondaná meg, hogy mikor van ez a vészhelyzeti, kivételes állapot, az már pontosan ez a szuverén minőséget adó döntési jogosultság. Ez pedig itt ér fenyegetően össze az EU-s szervek súlyos demokráciadeficitjével vagy szuverenitáshiányával. 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!