Társelnök kerestetik az MSZP-ben, közeleg a tisztújítás, továbbra sincs jelölt

2022. augusztus 24. 09:00

Tóth Bertalan, Nemény András, Hiller István, Márton Roland és Mesterházy Attila neve is felmerült a férfi társelnöki posztra. Kunhalmi Ágnes helye biztos.

2022. augusztus 24. 09:00
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Közeleg az iskolakezdés, szeptember elseje egyúttal a jelöltállítás megkezdését is jelenti az MSZP-ben. Az október végére tervezett tisztújító kongresszuson ugyanis új vezetőket választ az ellenzéki párt, helyi és országos szinten egyaránt.

Ismeretes: az április 3-i választáson ismét kétharmados, sőt, soha nem látott mértékű győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, újabb négy évre ellenzéki szerepbe utalva a hatpárti összefogást. Ráadásul ezen a térfélen a Gyurcsány Ferenc által dominált, szétesőben lévő szövetség tagjai kénytelenek a Mi Hazánk képviselőivel is osztozni. A kudarcos eredmény nyomán a szocialisták lehetőségei is csökkentek, a korábban 15 fős frakció tízfősre zsugorodott.

Tóth Bertalan társelnök még áprilisban bejelentette, lemond, s nem kíván indulni az őszi tisztújításon a társelnöki tisztségért. Viszont az országgyűlési képviselőcsoport vezetői pozícióját megtartotta, ahogy fogalmazott, a „csapat tagjaként” segíti a közös munkát.

Csakhogy a párt számára kifejezetten kínos, hogy ezidáig senki nem jelentkezett Tóth Bertalan helyére.

Pontosabban egy darabig Ujhelyi István igen, ám a belső ellenállás hatására a pártnév megváltoztatását is kilátásba helyező EP-képviselő végül visszavonta az egyébként formális bejelentését. Nem is akárhogy.

Ujhelyi bejelentkezett, majd visszatáncolt

„El kell fogadnunk, hogy az MSZP brandje avíttá vált, megkopott, az elmúlt évtizedek alatt elhasználódott. Ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű” – fogalmazott Ujhelyi, aki ezzel forrásaink szerint okozott némi ellenérzést a tagság egy részében. Visszalépését pedig azzal indokolta, hogy bár „inspiráló viták” indultak, „politikai közösségünk jelentős személyiségei befeszültek, egyértelművé tették számomra, hogy nem velem képzelik el a párt vezetését. Le is fagyott a belső rendszerünk, egyre inkább látszott, hogy ismét nem a kifelé való megerősödésünk, hanem a belső harcaink viszik el az ­energiát.”

Ujhelyi azt is megemlítette a választmány tagjainak szánt, ám végül kiszivárgott levelében, hogy Molnár Zsolt pártigazgató helyette Nemény András szombathelyi polgármester indulását preferálná. Informátoraink ezt megerősítették, ám az érintett a nyár folyamán hárította, igaz, nem is zárta ki a bejelentkezését. Azt írta, nagy szükségét látja egy modern, tartalmában és szervezeti struktúrájában is a mai kor kihívásaira hatékonyan reagáló szociáldemokrata párt létének. „Olyannak, amelyik

Ennek megteremtésében, ha vannak hozzá partnerek, szívesen vállalok munkát, feladatot. Hogy pontosan mit, abban Szombathely városáért érzett felelősségem is meghatározó lesz” – közölte Nemény.

A Magyar Nemzet korábban arról cikkezett, valójában akár taktika is lehet a szocialisták részéről, hogy halogatják a potenciális aspiráns vagy aspiránsok bejelentését, ám egyes forrásaink inkább arra utalnak, annyira azért nem kapós már a társelnöki pozíció a drasztikusan meggyengült pártban. Akadt olyan informátorunk, aki úgy fogalmazott, „Gyurcsányék a torkunkon tartják a kést”, ami jelentősen szűkíti az MSZP mozgásterét. Ráadásul az elmúlt években több, országosan is ismert politikusuk lépett át a Gyurcsány-pártba – ami nem éppen felívelő szakaszt jelez.

Ketyeg az MSZP órája Mesterházy szerint

Mesterházy Attila exelnök egyenesen haláltusáról beszélt pártja kapcsán, egy interjújában azt mondta, „ketyeg az óra”, radikális változásra van szükség. „Arra hívnám fel az MSZP tagjainak és támogatóinak figyelmét, hogy ha nem fogunk össze és nem számolunk le ezzel a típusú belső hatalmi harccal, akkor azt gondolom, hogy vége van a Magyar Szocialista Pártnak” – hangoztatta.

Egyelőre azonban sem ő, sem Nemény András nem jelezte indulását az elnöki székért, ám nem kizárt, hogy a napokban ezt megteszik. Az MSZP-ben potenciális indulóként tartják számon Hiller István volt oktatási minisztert, választmányi elnököt, aki azonban a hírek szerint inkább megtartaná utóbbi pozícióját, mintsem átülne a társelnöki székbe. Szó van még Harangozó Tamás vagy Márton Roland indulásáról, ám úgy tudjuk, az sem kizárt, végül Tóth Bertalan is bepróbálkozik, pláne akkor, ha mást nem sikerül meggyőzni.

A női társelnöki székben biztosnak tűnik Kunhalmi Ágnes helye.

Egy ideig felmerült, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes is ringbe száll, ám ő végül elállt ettől. A napokban mindenesetre ki kell derülnie, hogyan alakul a tisztújítás, hiszen ha a jelöltállítás megkezdésekor nincs társelnök-jelölt, az már tényleg megmagyarázhatatlan lenne a párt számára.

A szövetségi politikáról és az alapszabály megváltoztatásáról azonban nem lesz szó a kongresszuson sem, e kérdések a leendő új elnökséghez tartoznak majd. Ám jelen állás szerint arra van a legtöbb esély, hogy az MSZP önállóan indul majd az EP-választáson 2024-ben.

Nyitókép: Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án. (MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2022. augusztus 24. 23:30
Uyyhuuye?? Harangozó tehenész ?? Tóóóóótttbbbeerci,pécs huyyeje?? Az a nagydb szar Komjáthy??
Gsss
2022. augusztus 24. 22:54
jaj, nem írtam oda a nevét valami Kunhalmi?
Gsss
2022. augusztus 24. 22:53
Ez a buta tanulatlan NŐ, na ezért nincs normális ellenzék
KBA98
2022. augusztus 24. 17:56
Ezeknek volt valaha is legalább 1 munkahelyük??????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!