Nagyon úgy tűnik, hogy a Komjáthi–Kunhalmi tandem fogja vezetni az MSZP-t a jövőben

2022. augusztus 31. 21:00

A vezető szocialista politikusok többsége úgy véli, ebben a nehéz gazdasági, szociális helyzetben épp ilyen karakterű emberekre van szükségük, akik a nemzeti kérdésekről is hitelesen tud beszélni.

2022. augusztus 31. 21:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Komjáthi Imre bejelentkezésével hosszú idő után van férfi jelentkező is az MSZP társelnöki posztjára – az ugyanis nem volt kérdés, hogy Kunhalmi Ágnes szeretné megtartani hasonló pozícióját, s a minap ezt be is jelentette. A most még a párt elnökhelyetteseként politizáló Komjáthi – formálisan ő a harmadik számú szocialista – ringbe szállása viszont kissé váratlan volt, korábban ugyanis csak Nemény András, Hiller István, Márton Roland és Mesterházy Attila neve került szóba.

Nemény inkább marad Szombathely polgármestere

Ám a párt munkástagozatát képviselő parlamenti képviselő – aki tíz évvel ezelőtt éhségmenetek szervezésével került be a hírekbe, később a párt vezetésébe is – úgy véli, ő alkalmas arra, hogy kirángassa az MSZP szekerét a mély kátyúból, és ezt videós posztban közölte barátaival, ismerőseivel, követőivel. A bejegyzés kommentszekciójából az derül ki, hogy nemcsak ő gondolja így, ismert MSZP-sek is kiálltak mellette. Többek között Gőgös Imre, a párt egykori agrárszakértője, aki úgy fogalmazott: „Imre, te remek ember vagy, igazi harcos, aki pontosan ismeri a kisemberek és a melósok napi gondjait. Sok sikert kívánok neked barátom, ha tudok, segítek.”

De támogatásáról biztosította Nemény András is, akiről – miután Ujhelyi István visszalépett a társelnöki poszttól – az a hír kelt szárnyra, hogy Molnár Zsolt pártigazgató őt szeretné látni az MSZP élén. A szombathelyi polgármester ezt akkoriban nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Most a Mandinernek kijelentette, ő sohasem mondta, hogy vannak ilyen ambíciói, s aki konkrétan rákérdezett, annak mindig válaszolt.  Egyébként szerinte azért vetődhetett fel a neve, mert egy nagyobb város polgármestere, és

nem túl sok települést vezet szocialista politikus.

Számára most az a fontos – közölte –, hogy Szombathely ügyeivel foglalkozzon, mert az önkormányzatok meglehetősen nagy kihívás elé néznek. Ezért nem vállal más tisztséget sem a pártjában, illetve marad a Baloldali Önkormányzatok szövetségének elnöke. Viszont azt sem rejtette véka alá, hogy örül Komjáthi Imre jelentkezésének, abszolút alkalmasnak tartja a feladatra, így őt fogja támogatni akkor is, ha lesz riválisa. Arra a kérdésre, hogy szerinte Komjáthi lesz-e az MSZP utolsó (társ)elnöke, kijelentette, már évek óta temetik a szocialistákat, de még mindig talpon vannak. S talpon is maradnak – fogalmazott –, ha ilyen rátermett és tisztességes politikusok vezetik a jövőben, mint Komjáthi.

A lepárlótornyok árnyékából érkezett

A Mandiner információi szerint a párt szinte minden fontos testületében hatalmas Komjáthi támogatottsága, így gyakorlatilag már most borítékolható a Komjáthi-Kunhalmi tandem győzelme. (Ennek ellenére persze nem kizárt, hogy mások is megméretik magukat, mert az MSZP-ben nem ritkák a váratlan fejlemények, különösen akkor, ha személyi kérdések kerülnek terítékre.) A vezető MSZP-s politikusok ugyanis úgy vélik, ebben a nehéz gazdasági, szociális helyzetben épp ilyen karakterű, életformájú emberre van szükségük a párt élén. Komjáthi ugyanis büszkén vállalja, hogy melósként kezdett dolgozni, s nem felejti el, honnan jött, ahogy fogalmazott, „a kémiai reaktorok, a lepárlótornyok árnyékából, a vegyipari anyagoktól bűzlő háromajtós lemezszekrényes öltözők világából”.

A szocialista képviselő

baloldali értékrendje nem kérdőjelezhető meg,

remek kapcsolatai vannak a szakszervezetekkel, a munkavállalók egyéb érdekvédelmi szövetségeivel, nála a látszat és a valóság egybeesik, állította egyik forrásunk – majd kijelentette, amikor Komjáthi hazafiságról, hazaszeretetről, magyarságról, nemzeti kérdésekről beszél, ezek a szavak az ő szájából abszolút hitelesen hangzanak.

A szocialista politikusok tehát most bizakodóak; úgy vélik, Komjáthival az MSZP a munkavállalók tömegeinek a támogatását tudja majd megnyerni. Ám ha arra gondolunk, hogy az ellenzéki előválasztáson Csepelen, a „munkásosztály” ikonikus városrészében az értelmiségi Szabó Szabolcs több mint 30 százalékponttal győzött a leendő szocialista elnök ellen, az optimizmus túlzottnak tűnhet.

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. szeptember 01. 11:48
Komoly páros lesz.
GalGy
2022. szeptember 01. 10:22
Mint a Pál utcai fiúk. Egy közlegény, a többi mind parancsnok :)))))
elfogulatlan
2022. szeptember 01. 10:00
Erős a felhozatal..
yazoo.tributary
2022. szeptember 01. 08:50
Hogy Mészöly Kálmán bácsit idézzem: "Imre! Há' mér nem váltotok bazmeg??" Mondjuk világosról sötétre, az utolsó kapcsolja le a lámpát, az MSZP meg eltűnik a süllyesztőben. Nem kár érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!