„A két dolog nem összemérhető” – Márki-Zay szerint „öngyilkos politika” volt megvétózni annak idején a NATO–Ukrajna-közeledést a kárpátaljai magyarok jogai miatt

2022. március 01. 21:06

„Azzal zsarolni Ukrajnát, hogy nem engedi az ottani magyaroknak is borzasztóan fontos EU-s és NATO-tagságot, az öngyilkos politika” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

2022. március 01. 21:06
null

Ukrán nemzeti színű kitűzőben, egyenesen egy ellenzéki tüntetésről érkezett az ATV Egyenes Beszéd című műsorába Márki-Zay Péter.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjét szembesítették vasárnapi, újabb botrányos kijelentésével, miszerint Orbán Viktor egy személyben felelős az orosz-ukrán háború kitöréséért, és azért, hogy emberek halnak meg.

Márki-Zay először megint azzal mentegetőzött, hogy nem úgy értette, majd visszakozott, és korábbi álláspontját tartotta fent.

Nem, természetesen.... én azt állítom, – és tessék meghallgatni, hogy mit mondtam előtte – hogy Orbán Viktornak millió lehetősége lett volna arra, hogy a háborút megelőzze” – válaszolta Márki-Zay arra a kérdésre, hogy komolyan gondolta-e, hogy a magyar miniszterelnök felelős a háborúért?

Azt, hogy a NATO segítséget nyújthat Ukrajnának, azt mindig blokkolták. Magyarország biztonságát ma nem Orbán Viktor védi, hanem a NATO. Ha ezt a lehetőséget megadták volna Ukrajnának is, Putyin nem merte volna megtámadni Ukrajnát” – mondta Márki-Zay, aki „elfeledkezett” arról, hogy Magyarország nem Ukrajna NATO-csatlakozását akadályozta, hanem a katonai tömb és a keleti szomszédunk közötti közeledést szolgáló NATO–Ukrajna Bizottság ülését.

A műsorvezető megint visszakérdezett, hogy akkor tényleg Orbán a felelőse a háborúnak, mire Márki-Zay kijelentette:

Márki-Zay szerint Orbán ezt „Putyin érdekében” tette, mire Szöllősi Györgyi emlékeztetett: a valódi ok a kárpátaljai magyarok jogait jelentősen megnyirbáló, 2017-es diszkriminatív oktatási-és nyelvtörvény miatt vétóztunk.

A kettőt nem lehet összehasonlítani” – jelentette ki Márki-Zay. „A két dolog nem összemérhető. Orbán nem zárhatja el a gázt, mert az ukrajnai magyarokat is bünteti ezzel, és nem blokkolhatja – most erkölcsileg mondom ezt – Ukrajna NATO-és EU-s csatlakozását, mert ezzel az ott élő magyarokat is bünteti. Azzal zsarolni Ukrajnát, hogy nem engedi az ottani magyaroknak is borzasztóan fontos EU-s és NATO-tagságot, az borzasztó öngyilkos politika” – tette hozzá.

A következő téma a zuglói szocialisták korrupciós ügye volt.

Márki-Zay szerint ha beigazolódk a gyanú, Horváth Csabának és Molnár Zsoltnak le kell mondani a közös listás helyéről.

Hozzátette: azért kell Hadházy Ákosra – aki szeirnt a két MSZP-s politkiusnak nincs helye a listán – bízni a korrupció kezelését, mert „ő a jobb-és baloldali korrupciót is üldözi”. Elmondta még azt is, hogy ha nyilvánosságra kerül bármilyen bizonyíték Horváth és Molnár érintettségével kapcsolatban, akkor fel fogja őket szólítani, hogy mondjanak le listás helyeikről.

„Egyébként szerintem maguktól is vissza fognak lépni, ha bebizonyosodik, hogy bármivel is jogosan vádolhatóak” – mondta Márki-Zay aki szerint ez még a választások előtt is megtörténhet.

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Steppenwolf
2022. március 02. 10:27
Belenéztem a tegnapi igehirdetésébe. Odáig bírtam, hogy Szöllősi Györgyi érveit leugatva vagy nyolcszor elismételte, hogy a C-17-es magyar gép volt. Ha sokszor elmondja, igazzá válik? Nézze már meg, hogy van-e a Honvédség állományában ilyen szállítógép! Segítek, az An-26-osok kivonásával nincs is rámpás szállítógépünk, mivel az Embraer-ek még gyártás alatt vannak. Amúgy ekkor kezdett durván bepörögni a szegény ember Messiása. Totál degenerált.
yazoo.tributary
2022. március 02. 09:25
Önellentmondás egy percen belül, hazugság, hatalomvágy, háború kampánycélokra - ez a baloldal és fő Wish-ről rendelt messiása, MZP. Megjelenik mint valami lufiárus bohóc a hétvégi falunapon, aztán bemondja a frankót. Mandiner hozzászólások között olvastam a legtalálóbb jellemzést róla, valahogy úgy volt, hogy: egészen hihetetlen hogy neki mint miniszterelnök-jelöltnek minden mondata után magyarázkodnia kell, de még elképesztőbb, hogy neki viszont semmit sem lehet megmagyarázni. #STB
rókabácsi
2022. március 02. 09:22
ezeka kék sárga szalagosok miért nem mennek harcolni oda? mert más faszát vernék inkább a csalánhoz! moxcsadék banda!
kitiltott
2022. március 02. 08:44
Még hányszor mondasz le a kárpátaljai magyarokról? Mondjuk ők már tudják hogy az ukrán halottak hátán akartok bemaszni a parlamentbe
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!