Kincsekkel teli hajóroncsokat találtak Izraelben a tenger mélyén

2021. december 22. 12:26

Az egyik hajó az ókori római korban, mintegy 1700 évvel ezelőtt, a másik pedig a mameluk-korban, mintegy 600 évvel ezelőtt szenvedhetett hajótörést.

2021. december 22. 12:26
null

Kincsekkel teli hajóroncsokat találtak Izrael középső részén, Cézárea egykori kikötőjének közelében a tenger mélyén – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szerdán a Facebook oldalán. A Régészeti Hatóság a Tel-Avivtól északra, Cézárea területén végzett tengeri feltárásán két ősi hajóroncs kincseit hozta a felszínre,

több száz érmét, díszes, ritka drágakövekkel ékesített arany- és ezüstgyűrűket, sasfigurát, harangokat és hajóalkatrészeket.

Több száz, ókori ezüst- és bronzérmét találtak

Az IAA tengeri-régész osztályának kutatói szerint a leletek két hajó történetét mesélik el.

A hajók különböző korokban vesztek a tengerbe utasaikkal együtt, valószínűleg miközben megpróbáltak lehorgonyozni. 

Az elmúlt hónapokban végzett feltárás alapján az egyik hajó az ókori római korban, mintegy 1700 évvel ezelőtt, a másik pedig a mameluk-korban, mintegy 600 évvel ezelőtt szenvedhetett hajótörést. A roncsokat és az elsüllyedt rakományokat 4 méter mélységben, több méteres körzetben, szétszórva találták meg a tenger fenekén.

Mintegy 560 érmét találtak, amely a középkorban elsüllyedt mameluk kori (1250-1517) hajóról származik.

A több, mint ezer évvel korábban odaveszett másik hajón több száz, ókori ezüst- és bronzérmét találtak.

A római uralmat jelképező kicsiny, sas alakú bronz figurára, a római vígjátékokból ismerős álarcos pantomimszínész alakra, kerámiaedényekre, és a gonosz szellemek elűzését szolgáló, bronzból készült harangokra bukkantak.

(MTI)


 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. december 23. 07:53
UGYANEZT A HÍRT A 444 ÍGY TÁLALTA !!!444 Jézust mint jó pásztort ábrázoló ókori aranygyűrű az év vége leletszenzációja 12.22. tudomány Qubit.hu Támogasd a tudomány népszerűsítését, segítsd a munkánkat! „Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért” – idézi Jézus szavait János evangéliuma a Szent István Társulati Biblia szövegváltozatában. A kereszténység korai, apostolinak is nevezett időszakában magát Jézust volt szokás először jó pásztorként emlegetni és ábrázolni. Egy ilyen ókori keresztény relikvia kerülhetett elő a napokban az izraeli Cézárea partjainál – adta hírül szerdán a Reuters. Az Izraeli Régészeti Hivatal bejelentése szerint a vállán kost vagy bárányt hordozó fiatal férfit ábrázoló zöldköves aranygyűrűt több száz ezüst- és bronzérmével és római kori figurákkal együtt két hajóroncs feltárásakor találták meg a régészek a Földközi-tenger fenekén. A mai Tel-Aviv és Haifa között félúton fekvő Cezárea szomszédságában az ókorban a Caesarea Maritima néven az időszámítás előtti első században alapított kikötőváros állt. Tudható, hogy az Újszövetség lapjain is számos alkalommal megemlített forgalmas kereskedelmi központ adott otthont az első jelentősebb keresztény közösségnek. Ókori pénzérmék és a Jó Pásztor alakjával díszített aranygyűrű az Izraeli Régészeti Hivatal sajtótájékoztatóján 2021. december 22-énFotó: AHMAD GHARABLI/AFP A feltárást végző régészek első szakvéleményes szerint a gyűrűt nagy valószínűséggel az időszámítás után harmadik században készítették. Aranygyűrű a Jó PásztorralFotó: AHMAD GHARABLI/AFP A szerdán bemutatott értékes kincseket szállító hajók feltehetően azután süllyedtek el egy viharban, hogy horgonyt vetettek Caesarea kikötőjében, már csak annak megállapítása várat magára, hogy pontosan mióta vártak megtalálásukra. Korábbi kapcsolódó cikkeink:" https://qubit.hu/2021/12/22/jezust-mint-jo-pasztort-abrazolo-okori-aranygyuru-az-ev-vege-leletszenzacioja
Akitlosz
2021. december 22. 19:07
A mai korból 1700 múlva nem fognak ilyesmit találni. az aprópénz se kincs, a papírpénz nem marad fent és nem kincs, a műanyag bankkártya meg szintén nem kincs és nem ér semmit.
Krupp Skya
2021. december 22. 16:20
Ilyenkor kié a kincs?
Bitrex®
2021. december 22. 14:34
És nem volt túlélője a hajótörésnek, aki kiszedte volna a kincseket 4 méteres mélységből? Az már gyakorlatilag a part közelében volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!