Közösen bírálja az EU jogállamisági jelentését a lengyel és a magyar igazságügyi tárca

2020. szeptember 30. 19:50

A két minisztérium szerint a jogállamiságot objektív, pártatlan és nem politikai eljárásban kell vizsgálni, a bizottság jelentése pedig nem felel meg ezeknek a kritériumoknak.

2020. szeptember 30. 19:50

A lengyel és magyar Igazságügyi Minisztérium közös nyilatkozata az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentéséről

A lengyel és magyar Igazságügyi Minisztérium közös nyilatkozatban reagált az Európai Bizottság 2020-as jogállamisági jelentésére – közölte az Igazságügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.    

A közlemény szerint a bizottság 2020-as jogállamisági jelentése komoly aggályokat vet fel annak koncepciójával, módszertanával, forrásaival és tartalmával kapcsolatban, ezért nem szolgálhat alapul a jogállamisággal kapcsolatos bármilyen további vitához az Európai Unióban.

A jelentés hatálya önkényes, és egyetlen olyan objektív referenciaértéket sem határoz meg, amely minden tagállamra nézve egyformán alkalmazható lenne. A jelentés megkérdőjelezi a bizottság által szorgalmazott jogállamisági felülvizsgálati ciklus teljes koncepcióját – írták.

A jelentés forrásainak kiválasztása nem átlátható és elfogult. Elfogadhatatlan, hogy a jelentés szinte kizárólag olyan szervezetek hozzájárulásaira épül, amelyek az EU tagállamainak demokratikusan megválasztott kormányai ellen átfogó és összehangolt kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részét képezik, és amelyek a kormány politikai és ideológiai ellenfeleinek tartják magukat – olvasható a közleményben.    A célzatos értékelésekre és a megalapozatlan állításokra a korábbi egyeztetések során többször is rámutattunk. A bizottság ezek korrigálásával szembeni ellenállása megkérdőjelezi a valódi alkotmányos párbeszéd iránti elkötelezettségét – szögezték le.

A fenti észrevételek megerősítik, hogy a kettős mérce elkerülése érdekében a jogállamiság érvényesülését a tagállamokban az Európai Unió jogában rögzített konkrét rendelkezések tiszteletben tartásának objektív, pártatlan és nem politikai eljárásban kell vizsgálni. A bizottság jogállamisági jelentése ezeknek a kritériumoknak nem felel meg – írták.

(MTI)

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2020. október 01. 01:28
reméljük a lengyelekkel túl nagyot haraptak.
Nagy Pál
2020. október 01. 00:46
..coronat...
Nagy Pál
2020. október 01. 00:44
A vétóval való orbánista fenyegetéssel jó lenne vigyázni mert esetleg mások pld. a "takarékos négyek" is kedvet kaphatnak hozzá. Tökön szúrhatja magát (és bennünket) szeretett vezetőnk az állandó hőzöngéssel. Ugocsa non koronat!
elfújta az ellenszél
2020. szeptember 30. 23:48
Másként indult az egész. Teljesen újszerű, objektiv, minden tagállamra kiterjedő vizsgálatot igértek. Erre Soros Mancika titkárnője két kávéfőzés között összeollózta az ezerszer hallott, Gyuri bácsi fülének kedves sirámokat. Uncsika ez már
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!