A szélsőjobboldali és balliberális erők célja a 2010 előtti hangulat előidézése

2020. május 28. 15:29

A jelenlegi felháborodás okozta megnyilvánulások nem mérhetőek az évekkel ezelőtti, elsősorban a 2010 előtti időszakhoz.

2020. május 28. 15:29
Békés Bence

– A napokban történt késeléses tragédia felrázta a magyar közvéleményt. Újra éles téma lett a cigány-magyar együttélés problematikája. 

– A jelenlegi felháborodás okozta megnyilvánulások nem mérhetőek az évekkel ezelőtti, elsősorban a 2010 előtti időszakhoz, amikor polgárháborús helyzet kezdett kialakulni, mert a szociális problémák, a kilátástalanság, a válság okozta károk és szorongás felerősödtek. Akkor olyan kormányzat volt hatalmon, amelyik hitelét vesztette, nem volt egyetlen hasznos válasza sem az egyre erősödő krízisre, illetve a súlyos társadalmi bajokat kihasználva megnőtt egy szélsőséges politikai erő, a Jobbik, amelyik a higgadt válságkezelés ígérete helyett az emberek zsigeri félelmeire és az abból eredő gyűlöletre építkezett. Nem a kormányképességüket mutatták be az embereknek, hanem az erőszak, az önbíráskodás, a gyűlölet szítása volt az elsődleges kommunikációs eszközük. Mindezt rendkívül szervezetten képviselték, amire a balliberális kormányzatnak csak a hátrálás volt a reakciója, gyakorlatilag bedobták a gyeplőt a lovak közé. Ma nem ez a helyzet. Évek óta pozitív gazdasági és társadalmi tendenciák tapasztalhatóak, az emberek sokkal jobban bízhatnak az államban, amelynek vezetése aktívan reagál a jelentkező problémákra. Például a rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a mélyszegénység mértéke jelentősen csökkent, a benne élők először kaptak valós lehetőséget a felzárkózásra. Mind a gazdasági szereplőkben, mind pedig a társadalomban jóval pozitívabb jövőkép van, mint tíz évvel ezelőtt volt. Ilyen helyzetben is előfordul, hogy egy-egy brutális gyilkosság vagy más tragikus esemény kapcsán felkorbácsolódnak az indulatok, de robbanás nem lesz belőle. Még akkor sem, ha az említett balliberális és szélsőjobboldali politikai erők, amelyek ma már szövetségesek, jól érzékelhetően mindent megtesznek azért, hogy legyen robbanás.

– Egy cigány származású vlogger azt mondta, hogy szégyelli magát és mélységesen sajnálja azt, ami megtörtént. Ez volt az a pillanat, amikor a liberális sztenderdekkel szemben a kisebbség lett szolidáris a többséggel szemben. Elvárható a cigányságtól ilyen esetben szolidaritás az áldozatokkal szemben?

– A politikailag korrekt válasz az, hogy mind magyar állampolgárok vagyunk, akik joggal várjuk el egymástól a szolidaritást, függetlenül attól, hogy ki milyen származású. A politikailag kevésbé korrekt válasz szerint pedig annak, akinek fontos a roma származása, ezért így nyilvánul meg, például roma vloggerként vagy roma civil aktivistaként, esetleg roma politikusként kommunikál, romákat érintő kérdésekkel foglalkozik, a romák nevében tesz nyilatkozatokat, magyarán nem csak felvállalja a közösséget a hazai cigánysággal, hanem az egyik szószólójának tartja magát, akkor annak lehet ilyen gesztusa, ha úgy érzi, hogy az a viselkedés, ami ehhez a tragédiához vezetett, nem egyedi eset, hanem jellemző a közösségének egy részére. Ez a vlogger így érzi, ez kiderül a nyilatkozatából, ezért érthető, hogy a romaságát ezzel a gesztussal is kifejezi. Számos helyi roma közösségi vezetővel állok kapcsolatban, akik folyamatosan jelzik, hogy a fiatalokkal nagyon nagy baj van, a droghasználat terjedése óriási mérteteket öltött, a munkába és a szakképzése rendkívül nehéz bevonni őket. Van, amelyik időzített bombaként emlegeti a roma fiatalokat. Ezeknek a fiataloknak a körében sokkal jobban terjed a maffiakultusz, az erőszak elfogadottsága, mint a többségi társadalom fiataljai között. Ez egy olyan probléma, amiről beszélni kell, megoldásokat kell kitalálni rá, de nem közvetlenül akkor, amikor ennek a jelenségnek a következtében szülők gyászolják a meggyilkolt gyerekeiket. Akkor a szolidaritás és részvét kinyilvánítására van csak mód.”

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2020. május 28. 19:34
A cigányok alja részétől a tisztességes cigányok szenvednek leginkább. És akik nem tudtak kitörni, azok nagyon gyakran egymást húzzák vissza a "sárba". Farkas Flórián és bandája lenyúlta a szerény állami támogatás javát, mindmáig büntetlenül. A baloldal még mindig ágál a közmunka ellen, hiába bizonyosodott be, hogy sokkal jobb, mint a segély. A válság első jelére azonnal pénzosztást követeltek, ez is jelzi, mennyire "rátermetten" kezelnék a problémákat, halakat osztva hálók helyett. Pedig hal helyett háló kell, a háló használatát is megtanítva, sőt, megkövetelve. És minden ellenpropaganda dacára az egyházak, a sikeres családsegítők és más helyi programok is sokat lendíthetnek a cigányság elmaradott részének felemelkedésében. F. FLÓRIÁN KERÜLJÖN BÖRTÖNBE KÖZPÉNZEK ELSIKKASZTÁSÁÉRT, A SAJÁT FAJTÁJA ELLEN ÍGY ELKÖVETETT BŰNÖKÉRT VELÜK SZÁMOLJON EL! KÖZMUNKA ÉS MUNKAHELYEK KELLENEK, AZ ORBÁNI GAZDASÁGPOLITIKA SIKERES! AZ EGYHÁZAK, A SIKERES CSALÁDSEGÍTŐK ÉS MÁS HELYI PROGRAMOK PEDIG MINDEN TÁMOGATÁST MEGÉRDEMELNEK, SZIGORÚ ELLENŐRZÉS MELLETT! A gyilkosoknak pedig fegyházban a helye, hosszú időre.
Knerten
2020. május 28. 18:42
"Cigány-magyar együttélés"??? Inkább 500 éve tartó honfoglalás (részükről) és 500 éve tartó honvédő háború (részünkről).
Emmanuel Goldstein
2020. május 28. 16:45
Szerintem világos a helyzet: az ország lakóinak többsége nem kér sem Orbánból, sem Gyurcsányból.
istvanpeter
2020. május 28. 16:16
Valamilyen ténylegesen ható mélységes okai lehetnek annak, hogy a cigányság az elmúlt négyezer évben sehol sem volt képes beilleszkedni a hozzájuk képest progresszív társadalmakba, vagy önmagukban sem tudtak életképes közösséget létrehozni és működtetni. Magyarországot, a Magyar Királyságot véve, úgy jó hatszáz éve jelentek meg itt a cigányok, akiket megkülönböztetett érdeklődéssel és segítőleg fogadtak. Maga a császári adminisztráció kérte a helyhatóságokat, hogy támogassák a cigányok letelepedését és a beilleszkedésüket. A Magyar Királyság befogadta azokat a cigányokat is, akiknek a nyugati országokban hamar kitelt a becsületük. A későbbiek során a törökök kiűzését követően, a cigányok is telkes jobbágyok lehettek volna, de hát egyáltalán nem akartak dolgozni és nem voltak alkalmasak az önálló munkára és gazdálkodásra. Mária Terézia és József főherceg is nagyon sokat foglalkozott a cigányok boldogulását szolgáló feltételek megteremtésével, de az eredmények elenyészőek voltak. Na és a szocializmusban, a tanulást és a munkát is rákényszerítették a cigányokra, de ők voltak az elsők, akik már a "rendszerváltás" első napján eldobták a csákányt, s minden ott folytatódott, ahol előtte abbamaradt. Tehát, az első feladat, hogy a cigányságot és a helyzetüket az összes ható tényezővel együtt, a valóságnak megfelelően írjuk le. Hiába mondjuk el százszor és ezerszer, hogy egyenlőek és egyformák vagyunk, a cigányok által megalázott, kifosztott és agyon vert embereken ez nem segít sőt, magukon a cigányokon sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!