Házi őrizetbe került a dunai hajóbaleset ügyében vádolt ukrán kapitány

2020. január 20. 17:54

A Pesti Központi Kerületi Bíróság legutóbb tavaly decemberben helyezte ismét letartóztatásba az ukrán férfit.

2020. január 20. 17:54

Kiengedték a letartóztatásból a tavaly májusi dunai hajóbaleset ügyében megvádolt ukrán hajóskapitányt – erősítette meg a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője hétfőn az MTI-nek.

Rab Ferenc elmondta: a másodfokú bíróság megszüntette a kapitány letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletét. Ez azt jelenti, hogy a lakást nem hagyhatja el, csak engedéllyel, és nyomkövető eszközt kell viselnie.

A szóvivő hozzátette: ez a döntés az „eddig is képviselt szakmai álláspontjukkal ellentétes, jelenleg azonban az ügyészség az eljárási eszköztárát kimerítette”.

2019. május 29-én a Viking Sigyn szállodahajó Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok.

A VI-VII. kerületi ügyészség tavaly november 28-án emelt vádat a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és más bűncselekmények miatt Jurij C. ellen.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság legutóbb tavaly decemberben helyezte ismét letartóztatásba a kapitányt. Akkor a döntést azzal indokolták, hogy ha a vádlott Ukrajnába szökne, országa nem adná ki más államnak saját állampolgárát.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cambchanglug
2020. január 22. 12:19
M︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆n︆︆e︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
21 gramm
2020. január 21. 13:24
Aztán valaki magyarázza már el nekem, hogy a hajózási szabályok többszörös megsértése, figyelmen kívül hagyása, vétkes felelőtlenség, mely 28 (!!!!!!!) ember halálához vezetett, majd a segítségnyújtás elmulasztása helyett a helyszín elhagyása miért nem szolgáltat elegendő alapot a fogvatartásra a nyomozati szakaszban??? (Nem érdekelnek a börtönviszonyok, csak találnak neki valahol még helyet, ahová be tudják szuszakolni.)
reepurneu
2020. január 21. 05:59
M︆o︆︆o︆X︆i︆︆︆.︆︆︆︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
lynx
2020. január 21. 02:13
Szemtanúk vannak, túlélők vannak, videó felvételek vannak, időjárás-jelentés van, a hajókon ütközési nyomok vannak, vízàllás adatok vannak, a folyami hajózás szabályai ismertek. Már csak egy bíróság kellene, mert az nincs. Mi tart ennyi ideig? Mire várnak? Ez egy rossz vicc így, ez a bírói magatartás, illetve annak eltűrése ebben az ügyben súlyos hiba. Nincs egy kibas.....tt felügyeleti szerv, egy józan paraszti ésszel megáldott ezek között? El nem végzett munkáért nem jár fizetés, nem szólna nekik már valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!