Ügyvéd: Súlyos felelősség terheli a Viking kapitányát

2019. július 05. 09:57

Sógor Zsolt szerint „szabályszegések sorozata” vezetett a súlyos tragédiához.

2019. július 05. 09:57

Súlyos felelősség terheli a Viking Sigyn kapitányát a balesetért – jelentette ki Sógor Zsolt, a Panoráma Deck Kft. jogi képviselője az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában.

Az ügyvédet annak kapcsán kérdezték, hogy csütörtökön a sajtóban cikkek jelentek meg a baleset során rögzített hangfelvételről. Sógor Zsolt elmondta, van egy hangfelvétel a parancsnoki hídról, amelyen külső hangok is hallhatók. Angolul hallatszik például, hogy „Istenem, hajó, hajó”. Az is hallható, ahogy a kapitány azt kérdezi, mi történt.

Egy másik állóhajó kamerája által rögzített felvételen pedig az látszik, hogy a Viking az ütközés után visszatolatott, majd ismét elindult. Sógor Zsolt elmondta, a Viking radarja másfél perccel az ütközés előtt riasztást adott, de hangjelzése nem volt, mert az ki volt kapcsolva.

A Hableányon nem volt radar, – arra a típusra nem is kell – de rádiója igen. A Viking kapitánya mégsem jelezte előzési szándékát. Ráadásul hídbejáratnál alapvetően tilos is az előzés – jegyezte meg az ügyvéd. Sógor Zsolt szerint „szabályszegések sorozata” vezetett a súlyos tragédiához, amelyben 28-an életüket vesztették.

A Hableány sétahajó a Margit híd közelében süllyedt el, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 19 holttest került elő, ám két koreait még keresnek a hatóságok.

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le. A férfi kifizette az óvadékot, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2019. július 05. 16:00
https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/07/05
Sulammit
2019. július 05. 13:03
A híradóban sokkal részletesebben beszélt Sógor Zsolt, arról, milyen figyelmetlen volt ez a kapitány. Még a fülkét is elhagyta, egy utas szólt neki, hogy elütött egy hajót stb.
3M..
2019. július 05. 10:37
Az ukrán már szabad, a vétkes hajó pedig rég szeli boldogan a habokat, a baleset nyomait pedig hallgatólagosan eltűntethették róla. A fekete dobozról az adatok törlődtek, a csoszoniak pedig soha többé nem jönnek ebbe a számukra elátkozott országba. Az ügy tehát csendben, fű alatt elsikálva. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!