Karácsony Gergely közelekedési alapjövedelem bevezetését javasolja

2019. június 21. 12:50

Ötvenezer forintos kedvezményt kaphatnának éves bérletükre azok, akik lemondanak arról, hogy a városban tartsák autójukat.

2019. június 21. 12:50

Az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje „közlekedési alapjövedelem” bevezetését javasolja Budapesten azok számára, akik részben vagy egészben hajlandóak lennének lemondani a városi autózásról.

Karácsony Gergely pénteken a Facebook-oldalán élő közvetítés keretében számolt be az elképzelésről, amely szerint például 50 ezer forintnyi kedvezményt lehetne nyújtani a közösségi közlekedés használatára jogosító éves bérlet árából azoknak, akik lemondanak arról, hogy a városban tartsák az autójukat. Már az is nagy eredmény volna, ha az autót használók 10 százaléka közösségi közlekedésre váltana – tette hozzá. Felmérésekre hivatkozva elmondta: ma a közlekedők 45 százaléka használja a tömegközlekedést és 35 százalék jár autóval. Az a cél, hogy ez az arány 50:25-re változzon – fűzte hozzá.

Ezzel kapcsolatban követendőnek nevezte az ellenzéki politikus az osztrák fővárost, ahol csupán napi 1 euróba kerül a közösségi közlekedés használata azok számára, akik éves bérletet vásárolnak. Ennek köszönhető, hogy Bécsben 800 ezer éves bérletet adnak el, miközben Budapesten csupán 40 ezret; az ár sokkal inkább versenyképes az autózáséhoz képest, sőt az éves bérlettel át lehet hangolni az embereket arra, hogy egy városban a közösségi közlekedés az elsődleges.

Az ár csökkentésétől nem apadnának a bevételek, hanem inkább nőnének – vélekedett Karácsony Gergely, utalva a várható keresletbővülésre. Mindehhez persze szükség volna a szolgáltatások minőségének javítására, légkondicionálásra, pontosságra és az online, elektronikus jegyrendszer bevezetésére – mondta a politikus, aki a közvetítés tanúsága szerint a 4-6-os villamoson utazva ismertette a tervet.

(MTI)

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2019. június 21. 19:08
Izmozni próbál a létra. Tiborcz beperli a róla elnevezett adó miatt, mivel nem közszereplő és nem használhatják a nevét. Karácsony visszaszolt, ha már a Gyurcsányinak nem mer:-) Azt kéne Karacsonytol megkérdezni, hogy helyi adóként miért nem vet ki valamit? Jóga és lehetősége lenne rá Zuglóban. Ja, ott gyáva nyuszi. Nem baj, úgyis megbukik.
kitiltott
2019. június 21. 18:56
Aztan majd busszal járnak a Tescóba :)
atila68
2019. június 21. 18:30
45+35=50+25, és mindegyik prímszám.
TAVIROZSA
2019. június 21. 17:12
Mi van a zuglói parkolási anomáliával, mennyibe van pl. ma a zuglóiaknak a "fizetős" parkolás ? Geri, mielőtt megváltod Budapestet seperd ki Zuglódból a sz.rt !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!